Nadležne državne institucije izuzele su određenu dokumentaciju iz više javnih preduzeća na području bijeljinske regije u okviru istrage o sumnjivim tokovima novca prema pojedinim lokalnim medijima, piše portal “Desk Republike Srpske”, pozivajući se na nezvanične informacije.
Ističući da je ovaj slučaj već u poodmakloj fazi, isti izvor navodi da je izuzeta određena dokumentacija iz Javne ustanove “Vode Srpske”, a istovremeno se “istražuju ugovori ove ustanove sa privatnom firmom, čiji je vlasnik odbornik u bijeljinskom parlametu, koji je u bliskim je vezama sa vlasnikom jednog medija koji je takođe predmet istrage”.

On ističe da je “raznim malverzacijama za dotičnu medijsku kuću izvučeno čak oko 200.000 maraka, dok su ostali morali da se zadovolje manjim iznosima”.

U tekstu se navodi da se “najveći dio ovakvih poslova u više firmi i institucija završava indirektnim putem, ali jedan manji dio mora da ide i direktno, kako javnost ne bi posumnjala u postojanje tajne sprege između pojedinih preduzeća i medija”.

“Postoji i treći način, koji je i najpoželjniji za obje strane, a to je plaćanje kešom za uslugu promocije ili poštede od kritike. Javna je tajna da pojedini direktori velikih državnih i privatnih preduzeća, kao i nosioci određenih političkih funkcija sa područja Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Brčkog, Zvornika, Milića i drugih opština, svakog mjeseca šalju ‘koverte’ vlasniku jedne medijske kuće iz Bijeljine”, navodi sagovornik portala “Desk Republike Srpske”.

Prema istom izvoru, riječ je o nevjerovatnim ciframa koje dostižu i do 10.000 KM mjesečno.

“Toliko plaćaju direktori većih državnih i privatnih firmi i neki načelnici dok je uobičajena cifra od 2.000 do 5.000 maraka. Od toga nisu pošteđeni ni članovi stranaka koje imaju dobre odnose sa tim medijima. Upravo sada je aktuelno da političari sklapaju dogovore o saradnji sa medijima”, ističe se u tekstu.

Sagovornik portala navodi da je “jedan poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske morao nedavno da plati 40.000 KM vlasniku jednog medija, samo da ga ovaj ‘ne dira’ u periodu do izbora”.

“Neki od reketiranih direktora i političara već su dali svoje izjave u okviru ove istrage, dok će ostali biti pozvani u narednom periodu”, ističe izvor ovog portala.

SRNA