Svojim istupima, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić pokušava da se nametne kao ministar i šef policije, ministar pravosuđa i glavni tužilac, te se direktno miješa u rad pravosuđa, što je apsolutno neprimjereno, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Komentarisanje živih i aktivnih predmeta u Tužilaštvu BiH neprimjereno je i nedopušteno bilo gdje u demokratskom svijetu, a također smatramo da ministar nije kvalifikovan da daje mišljenja o unutrašnjem uređenju i kadrovskim kapacitetima tužilaštva. Navedeni medijski istup ministra, smatramo isključivo političkim potezom u svrhu predstojećih lokalnih izbora, te javnosti poručujemo da niko nema pravo sa leđa tužilaštva graditi političku kampanju i izbornu trku, te da ćemo se odlučno suprotstaviti ovakvim ili sličnim postupcima”, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH ističu da su svi građani pred zakonom jednaki.

“Tužilaštvo BiH radi na osnovu zakona i niko neće biti procesuiran ako ne postoje dokazi, niti će bilo ko biti pošteđen krivičnog progona, ako postoje dokazi da je počinio krivično djelo. Nastavljamo naš rad dalje, uz podršku građana i javnosti u BiH, te poručujemo da nećemo podleći bilo kakvim političkim pritiscima”, dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH.

MEKTIĆ: NIKADA NISAM I NEĆU VRŠITI PRITISAK NA PRAVOSUĐE

Ministar Dragan Mektić odbacio je kritike iz Tužilaštva BiH da se miješa u rad te pravosudne institucije, ističući da mu ne pada napamet da vrši bilo kakav prtisak ni na tu, ni na druge institucije u BiH.

“U intervjuu nedjeljniku ‘Dani’, što je bio povod za niz optužbi na moj račun, govorio sam i iznosio svoje mišljenje šta je problem što mi u BiH ne možemo ozbiljno i dovoljno efikasno da uđemo u borbru protiv korupcije. Kada je u pitanju korupcija u smislu onog što predstavlja krivično djelo i štetu koja je nanesena pljačkama i krađama, tu je osnovna uloga da te probleme u represivnom smislu riješe Tužilaštvo i policija u BiH”, rekao je Mektić u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, još nema ozbiljne borbe protiv korupcije, i nisu nikakvi rezultati postignuti, niti postoji ijedna ozbiljna optužnica, a pogotovu presuda kad je u pitanju korupcija i borba protiv korupcije.

“Јa sam svoje mišljenje o tom pitanju iznio otvoreno bez da se miješam i nisam u stanju da kao ministar izvršim bilo kakav politički ili drugu vrstu pritiska na Tužilaštvo BiH. Јa jednostavno tražim rezultate i mislim da je to ključ mnogih rješenja u ovoj državi i ključ budućih integracija BiH u EU. Ovo ne treba da se doživljava kao bilo kakav udar ili pritisak na bilo kakve institucije, ovo je pitanje i od velikog interesa za našu javnost”, naveo je Mektić.

Kad se branite takvim floskulama i frazama, ističe on, onda zapravo bježite od suštine problema i nećete da kažete šta je uzrok što nema rezultata u borbi protiv korupcije.

“Ako je uzrok ministar, ja sam spreman da moj rad bude izložen kritici, a ne da se Tužilaštvo služi političkim frazama”, poručio je Mektić.

On podvlači da Tužilaštvo treba da odgovori na pritiske javnosti u BiH, koja želi rezultate u borbi protiv korupcije.

Izvor: Kliks/Srna