Vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić izjavila je da će ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić morati dati izjavu u Tužilaštvu zbog tvrdnje da je BiH “razvaljena zemlja” i da treba “poravnati” Tužilaštvo BiH zbog kriminala i korupcije, te ga pozvala da podnese ostavku.

Tadićeva je ocijenila neprimjerenim pritiske na rad Tužilaštva BiH i najavila da će o tome obavijestiti Visoki sudski i tužilački savjet i Predsjedništvo BiH jer se ovakvim istupima podriva ustavni poredak BiH.

Ona je naglasila da joj je sada jasno zbog čega nijedan glavni tužilac nije izdržao do kraja na funkciji.

Tadićeva je navela da je u Tužilaštvu BiH formirano više predmeta protiv Mektića, za različita krivična djela, zbog čega će biti pozvan da da izjavu i u svojstvu optuženog i svjedoka.

Ona je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekla da je Mektić danas iznio niz neistina i poručila građanima da BiH nije “razvaljena zemlja”.

– Za 11 mjeseci, koliko sam na ovoj funkciji, uspjeli smo postići potpunu stabilnost i dobre rezultate, stabilizovati našu instituciju i doprinijeti da cjelokupno pravosuđe ima potpunu stabilnost – naglasila je Tadićeva, koja tvrdi da u “Tužilaštvu BiH nema problema”.

Prema njenim riječima, i zbog ovakvih istupa ministra bezbjednosti, sve više mladih napušta BiH.

Tadićeva tvrdi da Mektić ugrožava bezbjednost BiH, kao i njenu ličnu bezbjednost, te poziva sve relevantne institucije u BiH i međunarodnoj zajednici da se uključe u rješavanje ovog problema.

– Znam šta je pozadina svega ovoga i sve prijave protiv Mektića sam naslijedila – kaže Tadićeva i dodaje da zna da je Mektić imao dogovor sa tadašnjim glavnim tužiocem.

– On je imao čak dogovor s bivšim glavnim tužiocem Goranom Salihovićem da ga glavni tužilac ne napada, a on će držati njegove prijave u ladici. Јa to neću raditi. Neću podleći pritiscima pod bilo koju cijenu. Imam 32 godine radnog staža, od toga 25 kao tužilac i smatram da sam dovoljno kompetentna i spremna sa svojim saradnicima, sa svojih 57 tužilaca, iznesemo teret koji je na nama. Sramota je da ministar Mektić kaže da treba srušiti zgradu u kojoj je Tužilaštvo. Šta to znači? Pobiti nas? Pa dovesti nove tužioce koji će raditi za ministra Mektića. Debelo ćemo provjeriti o čemu se radi – rekla je Tadićeva i poručila građanima da će biti bezbjedni dok je ona na čelu ove institucije.

Odgovarajući na pitanje novinara kakvu saradnju ima sa glavnim tužiocem Kantona Sarajevo Dalidom Burzić, Tadićeva je rekla da ima veoma korektne odnose sa svim tužiocima u BiH.

Na pitanje da li će se kandidovati na funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ona je odgovorila potvrdno.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je ranije danas da u BiH ne postoje pravna država i vladavina prava, a odgovornim za to označio je Tužilaštvo.

– Tužilaštvo BiH je propalo, kriminal i korupcija ušli su u zidove te institucije, ostaje samo poravnati zgradu i naći neki drugi prostor – rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Izvor: SRNA, Avaz