Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da bi Prijedor, osim autoputa ka Banjaluci, trebalo da dobije i brzu cestu ka Јasenovcu koja bi ovaj grad otvorila ka srednjoj i zapadnoj Evropi.

– Mi intenzivno radimo na tom autoputu, ali smo uz to kao spojnu cestu ubacili i izgradnju poptuno nove trase, Prijedor – Јasenovac kao brzu cestu – rekao je Pavić odbornicima Skupštine grada Prijedora na današnjoj sjednici.

On je podsjetio da je idejno rješenje za autoput radila jedna beogradska firma i dostavila ga Autoputevima Republike Srpske, te da se taj plan trenutno razmatra, a biće prezentovan narednih dana u Prijedoru.

– Ti razgovori za izgradnju autoputa su vrlo intenzivni, ali za nas koliko je važan autoput za Banjaluku toliko je važna brza cesta za Јasenovac koja bi otvorila Prijedor prema srednjoj i zapadnoj Evropi, dok bi autoput prema Banjaluci i dalje ka Sarajevu, Beogradu i istočnoj Evropi – dodao je Pavić.

On je rekao da za Nacrt regulacionog plana prostora uz korita rijeka Sane i Gomjenice na urbanom području Prijedora, koji su danas usvojili odbornici Skupštine grada Prijedora, treba pripremiti kvalitetnu javnu raspravu po mjesnim zajednicama, posebno u vezi sa eksproprijacijom zemljišta.

– Moramo biti spremni za taj posao koji je toliko vrijedan da zahtijeva naše puno angažovanje. Imamo jako negativno iskustvo jer smo otkupljivali dio zemlje za utvrdu na ušću Gomjenice u Sanu. Radimo to dvije godine i još nismo završili – naveo je Pavić.

On je naglasio da je ovim planskim dokumentom predviđen i prostor za autoput i da zbog toga treba sačekati s konačnim donošenjem ovog dokumenta dok se tačno ne utvrde trase autoputa i brze ceste.

– Ovo zahtijeva izuzetno dobar odnos vlasnika parcela, gradske uprave i eventualno budućeg investitora – poručio je Pavić.

SRNA