Republika Srpska nije uslov Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji, kaže premijer Aleksandar Vučić. On je rekao da će Srbija nastaviti da pomaže Srpsku poštujući integritet BiH jer je to njena politika, sviđalo se to nekome u Evropskoj uniji ili ne.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da nije razumio hajku u vezi sa 11. julom i Srebrenicom, da u njoj nije ni učestvovao, niti joj doprinio i da neće dozvoliti da Srbiju uvuku u svađe i sukobe u regionu.

“Zato će mnogi da pokušaju da uvuku Srbiju u tu vrstu blata. Zato što mi svima odgovaramo kao gubavi, kao neko nad kim su mogli da se iživljavaju svih prethodnih decenija i da nas uvijek uvlače u takve stvari. Neće nas uvući u takve stvari”, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbiju žele da uvuku u blato mnogi iz regiona i svijeta. Poručio je da želi najbolje odnose sa BiH, ali da neće dozvoliti da gaze Srbiju i srpski narod.

“Neko se raduje, Vi Srbi, zločinci i kriminalci, Vi što ste počinili genocid, tako misle da nam ponavljaju u narednih 200 godina. Dosta je sa tim”, rekao je Vučić.

Nesporazum o tome ko treba da dođe u Srebrenicu 11. jula učinio je da odnosi u regionu dostignu tačku ključanja. Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da bošnjački dio Sarajeva mora da zaustavi priču o poželjnima i nepoželjnima, kao i negativne izjave upućene Beogradu, odnosno ko nije dobrodošao u Srebrenicu.

“Nije normalno da predsjednik Vlade Srbije dođe, da se pokloni žrtvama Srebrenice i da doživi onakav napad. Nije normalno da poslije godinu dana nije niko, pa ni obični šef smjene odgovarao za tu stvar koja se desila”, naglasio je Vučić.

“Najveći Vučićev grijeh je što je preživio pokušaj ubistva u Srebrenici, a to bošnjački političari ne mogu da mu oproste”, rekao je ministar Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

“Aleksandar Vučić je imao hrabrosti da dođe u Srebrenicu, da se pokloni žrtvama drugog naroda. Hrabrost koju Bakir Izetbegović i Ćamil Duraković i nažalost, Majke Srebrenice nikako ne mogu da pronađu u sebi. Aleksandar Vučić je preživio pokušaj ubistva u Srebrenici. To izgleda ni Majke Srebrenice ne mogu da mu oproste”, rekao je Vulin.

Potpredsjednik SNS Marko Đurić zatražio je od Vučića da prekine svaku komunikaciju sa bošnjačkim političarima koji ne žele saradnju sa Srbijom. Ne možemo samo da stojimo i gledamo kako Sarajevo gazi i ponižava, ne samo interese Srbije i Republike Srpske nego i cijelog srpskog naroda, rekao je Đurić.

“Za njih je Vučićeva pružena ruka prilika da u nju pljunu, prilika da uvrijede srpski narod, prilika da pozovu na nastavak rata drugim sredstvima jer je za njih dijalog ništa drugo nego nastavak rata drugim sredstvima”, zaključuje Đurić.

Povodom ovakvog ponašanja Sarajeva, ali i Zagreba prema Srbiji Đurić traži hitnu sjednicu Predsjedništva Srpske napredne stranke.

RTRS