Pismo namjere MMF-u ni dalje ne namjeravaju da potpišu predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Iz njihovih kabineta potvrđeno nam je da potpisa nema i da ga uskoro neće ni biti. Sve pravdaju, već poznatim stavom, da nisu usvojeni dokumetni važni za evropski put BiH.

Ipak, njihov postupak, poručuju iz Republike Srpske, nije podrška Reformskoj agendi i evropskom putu BiH, već pokušaj prekrajanja odnosa u BiH i ekonomskog izolovanja Srpske. Slučaj sporazuma sa MMF-om jeste nova prilika za jačanje zajedničkih, a slabljenje entitetskih institucija, uz podršku pojedinica iz međunarodne zajednice u BiH.

SDA dvojac u foteljama predsjedavajućeg Savjeta ministara i federalnog premijera nema namjeru da potpiše pismo namjere MMF-u. Pismo namjere ne poptisuju namjerno jer nema napretka na evropskom putu BiH. Pred naše kamere ne žele ni slučajno. Iz njihovih kabineta poslali su saopštenja sa već poznatim stavovima.

“Predsjedavajući Savjeta ministara je odlučio da u ovom trenutku ne potpiše Pismo namjere, jer bi to bilo u suprotnosti sa programom rada i prioritetima djelovanja Savjeta ministara, koji EU integracije i ekonomski razvoj definišu kao najvažnije ciljeve rada BH institucija”, saopteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Vjekolav Bevanda podsjeća da je pismo usvojeno na Fiskalnom savjetu BiH kojim predsjedava Zvizdić, a čiji je Novalić član. Upozorava na posljedice njihove najmjere da Pismo namjere ne potpišu.

– Ova odluka, moram reći s obzirom na stanje u entitetskim budžetima i fondovima, predstavlja slom sistema i potpunu diskreditaciju Zakona o Fiskalnom savjetu – rekao je Bevanda.

Doktor političkih nauka u oblasti međunarodnih odnosa Boris Tučić u autorskom tekstu piše da se nepotpisivanjem pisma namjere ugrožava sva Reformska agenda. Smatra da namjerno nepotpisivanje Pisma namjere otkriva namjeru finasijske izolacije Srpske. Cilj – da Republika Srpska zavisi od političkog Sarajeva.

“U ovom slučaju, zavisnija znači isto što i pokornija. Uostalom, nije im prvi put da primjenjuju ovakvu matricu. Sjetimo se protivljenja kreditu Svjetske banke, problematizovanja i komplikovanja priče oko isplate ruskog klirinškog duga. Sada, cijena je još veća. Idu izbori i nikako ne bi valjalo da se Banjaluka dočepa nekakvih finansijskih sredstava”, piše Tučić.

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić u izjavi za SRNU poručuje da je odbijanje Zvizidića i Novalića da potpišu Pismo namjere MMF-u i uslovljavanje Republike Srpske da prihvati izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jasan dokaz da se radi na ekonomskom uništenju Republike Srpske.

– Sada je jasno da Sarajevo ide na ekonomsko iscrpljivanje Republike Srpske. Cilj je stvoriti masovno nezadovoljstvo i tako srušiti ne samo vlast u Republici Srpskoj, već i samu Republiku – rekao je Vasić.

Lideri stranaka iz Srpske koje su u vlasti u Sarajevu smatraju da sudbinu sporazuma sa MFF-om, Zvizdić i Novalić ne treba da dovode u vezu sa prilagođavanjem SSP-a.

– Njihova odluke ne bi trebalo da bude vezana za bilo koje drugo pitanje kao što je adaptacija SSP-a – kaže lider NDP-a Dragan Čavić.

– Svi su oni bili zadovoljni pregovorima, šta se tu desilo mi stvarno ne znamo – kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Možda je dio odgovora u saopštenju nakon nedavnog susreta ambasadorke SAD u BiH Morin Kormak i šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarka. Tada su saopštili da bez prilagođavanja SSP-a, BiH čeka zastoj u investicijama i da je prilagođavanje SSP-a ključno za stvaranje uslova da bi se program MMF-a održao u narednim godinama. Ko imalo čita između redova, dovoljno.

RTRS