Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je aktuelna inicijativa i da će se organizovati referendum o Danu Republike Srpske.

“Sada imamo ažurirane spiskove glasača za predstojeće lokalne izbore, što nam je nedostajalo i možemo da organizujemo izjašnjavanje građana o Danu Republike Srpske”, naveo je Dodik.

On je najavio da bi najoptimalnije bilo da se referendum održi sedmicu dana prije lokalnih izbora i da građani iznesu svoj stav i sud o datumu koji Srpska proslavlja kao Dan republike.

KLjUČAN MOMENAT ZA SRPSKO ЈEDINSTVO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je sadašnje vrijeme ključni momenat koji traži srpsko jedinstvo o nacionalnim pitanjima u BiH.

“Narod nikome neće oprostiti drugačija ponašanja. Džaba nekome da priziviva neke velike ciljeve i neka svoja navodna zakonska ovlašćenja da bi djelovao suprotno interesima Republike Srpske”, rekao je Dodik u Bratuncu na Duhovnoj akademiji posvećenoj obilježavanju stradanja Srba u Podrinju.

Ističući da mu je drago što je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jasno rekao da neće glasati za nešto za šta Republika Srpska nije dala saglasnost, Dodik je naglasio da se time štite interesi Srpske i srpskog naroda, kao što i ostali narodi štite svoje interese.

Dodik je pozdravio i odluku ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da predstavnici Ministarstva ne učestvuju u aktivnostima u vezi sa organizacijom komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula.

“Sasvim logična odluka, jer to nije praznik ili dan koji obilježava BiH. To je dan komemoracije koji obilježavaju muslimani, isto kao što i mi danas obilježavamo stradanje Srba na ovom prostoru”, rekao je Dodik.

SRNA