Na Dan sjećanja na ubistvo više od 3.200 podrinjskih Srba, u centru Sarajeva postavljena je monstruozna instalacija! U obliku je Republike Srpske, a u unutrašnjosti razasute kosti, pohabana odjeća i obuća!

Idejni tvorac ovog monstruoznog djela je Antidjeton grupa! Cilj je da se kako kažu, ne zaboravi “genocid u Srebrenici”, a povod zašto baš danas – kažu jer je kroz Sarajevo prošao konvoj s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava! I dok Sarajevo ćuti, iz Srpske stižu žestoke osude!

Ideolog monstruoznosti, inače vjerni pratilac i poštovalac lika i djela optuženog ratnog zločinca iz Srebrenice Nasera Orića – Nihad Aličković, upriličio je morbidnu predstavu u centru Sarajeva!

Zajedno sa svojim Antidejtoncima, i sa iskustvom nasilnog organizovanja poput talačke krize na Marijin dvoru prije koju godinu i varvarskog napada u Potočarima, na srpskog premijera Aleksandra Vučića, oslikao je masovnu grobnicu oivičenu granicama Republike Srpske.

Da koji Sarajlija ili turista ne bi ovo gnusno remek-djelo, pogrešno shvatio, odštampao je i natpise “dobrodošli u Republiku Srpsku” i potpise “antidejton”. Sve je začinio ratnom zastavom muslimanske vojske, istom koja se nekažnjeno vijorila i tokom prošlogodišnje komemoracije u Potočarima. Cilj mu je kaže – nezaborav.

“Oovo je činjenica, istina, jedna instalacija koja govori istinu”, kaže Aličković, ali na pitanje da li ima masovnih grobnica u Federaciji BiH odgovara: “Ne znam, ja se ne bavim Federacijom!

Ne bave se ni druge rođene Sarajlije, koje je o sarajevskoj ratnoj zbilji već odavno sustigla amnezija! Ni pridošlice! Amnezični i ćutljivi su! Bar pred našim kamerama!

I zaista ko je ovo dozvolio u centru Sarajeva? Tamošnja vlast ćuti!? A ćutanje je obično znak odobravanja!? I policija, inače često prisutna na ovoj lokaciji, danas je sklonjena. Ni na vidiku ih!

Ćutolozi su, svi odreda bili i prije koju godinu kada su djela poput današnjeg Aličkovićevog, kao čestitke, pristizale na adrese srpskih zvaničnika! Prije i nakon toga horski se i licemjerno zaklinjali u pomirenje i toleranciju! I tada i danas, međutim, bez osude! Ona stiže iz dejtonske, međunarodno priznate Republike Srpske!

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović poručuje ideolozima i njihovim mentorima da iscrtaju grobnice Srba pobijenih u Bratuncu, Sarajevu, Mostaru, Јasenovcu…

I pita do kada će bošnjački lideri na suživot pozivati, a mirno posmatrati dirigovane performanse protiv Srpske. Od međunarodne zajednice traži žestoku reakciju, jer je riječ o sramnom ataku na suživot tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta. Žestoko reaguju i porodice ubijenih srba.

Morbidna instalacija masovne grobnice, najavljuju ideolozi, u centru Sarajeva ostaće i sutra, štićena Antidejtoncima, njihovim prijateljima, ćutolozima muđu vladajućima i nevidljivom policijom. Istim onim čuvarima masovnih grobnica sarajevskih Srba na Kazanima, Deponiji, Velikom parku i zaštitnicima Јuka, Ćela, Caca, Ševa ili Bisera.

RTRS