Mala pogranična opština Drinić, vjerovatno je jedina u Republici Srpskoj, gdje je broj stanovnika šest puta manji od broja onih koji se liječe u ovoj opštini.

U Driniću živi 367 stanovnika, a ljekarska pomoć se pruža čak za 2.200 lica.

Јedan od razloga je i broj zaposlenih, kojeg osim mještana ove male opštine, veliki dio čine lica koja rade u šumariji u Driniću.

Međutim, jedan od najvećih razloga su srpski povratnici u okolne opštine Federacije – najviše u Bosanski Petrovac, koji se liječe u Srpskoj.

Vožnja od Drvara ili Bosanskog Petrovca do Drinića ne predstavlja im problem, kažu pacijenti. Јedni tako žele, a drugi tvrde: moraju da se liječe u Srpskoj, jer u Federaciji nisu mogli da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu.

“Zato što sam živjela u Srbiji pa sam se vratila, nisam se mogla prijaviti u Petrovac nisam mogla dobiti zdravstvenu knjižicu”, govori Bosiljka Pilipović iz Vrtoče kod Bosanskog Petrovca, dok Anka Bulajić pacijentica iz Bosanskog Petrovca dodaje: “Tamo smo bili u Republici Srpskoj onda mi tu blizu i onda sam ja lično odvolila ovdje”.

“Ljudi naši imaju svoje demokratsko pravo da traže da se liječe gdje oni žele, to je Banjaluka, žele da pripadaju Kliničkom centru Banjaluka, za sve iole ozbiljnije stvari oni se upućuju tamo”, izjavila je za RTRS Smilja Bulajić, specijalista porodične medicine i direktorica Doma zdravlja u Driniću.

Pacijenata mnogo, ali za dvije doktorice u Driniću to ne predstavlja najveći problem. Nedostatak mogućnosti za specijalističke preglede – mnogo je veći problem.

“Oni imaju opštu zdravstvenu zaštitu imaju labaratorijsku dijagnostiku, ja radim i ultra zvuk abdomena i štitne žlijezde, to je nešto što trijažno mogu da pomognem pacijentima”, napominje Bulajićeva.

Za zdravstvo u Driniću,ako se uzme u obzir broj pacijenata još jedan ljekar i medicisnka sestra su potrebni, kao i novo sanitetsko vozilo.

Teška je situacija, generalno, teško je očekivati sad nešto ali isto tako mora se povesti više računa o ovim rubnim područjima”, kaže Drago Kovačević, načelnik opštine Drinić.

U cilju poboljšanja zdravstvenih usluga ovog Doma zdravlja, a u korist pacijenata, opština Drinić finansirala je nabavku labaratorijskog aparata,zahvljujući kojem pacijenti neće morati putovati stotine kilometara, jer će određene pretrage moći da završe u ovoj maloj, pograničnoj opštini Srpske.

RTRS