Bosna i Hercegovina je neodrživa – to govori i stanje u kojem se ona nalazi, a političke kalkulacije često su usmjerene protiv Republike Srpske. Ovo je u Bratuncu izjavio predsjednik Milorad Dodik.

Posljednja u nizu štetnih odluka, smatra Dodik, jeste zahtjev u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i nastojanju da se Srpskoj prebaci šteta, koja bi nastala potpisivanjem tog sporazuma.

Eventualno prilagođavalje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju moglo bi da bude tema sastanka njemačkog ministra poljoprivrede i predsjednika Dodika 13. jula – biće sagledane mogućnosti kako da se namiri šteta poljoprivrednicima.

“Neki srpski predstavnici u zajedničkim organima rekli su za taj sporazum, a Merkel je prepoznala njegovu štetnost i prihvatila da ga treba popraviti, što govori koliko se olako primaju rješenja na nivou BiH”, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Na najavu Njemačke da bi u slučaju pristanka na prilagođavanje SSP-a bila spremna da pomogne poljoprivrednom sektoru u BiH, premijerka Srpske Željka Cvijanović ističe da je to pozitivna stvar.

“Naša potreba je zaštita poljoprivrede, most u Gradišci koji naše građane i poljoprivrednike vezuje za EU i pomoć koja se daje u skladu sa našim ustavnim nadležnostima. Mislim da EU, sa velikom i moćnom Njemačkom u centru, i predsjedavanjem Slovačke koja za razliku od nekih članica EU ima razumnu i realnu politiku i svijest o ovim prostorima, vrlo lako može da pomogne u deblokiranju svih procesa. BiH počiva na nekoliko realnosti i potrebno ih je samo uvažavati, a jedna od tih realnosti je Republika Srpska”, kaže Cvijanovićeva.

S druge strane, Dodik smatra da je neshvatljivo da se već pregovarana pozicija sa MMF-om na taj način degradira. Sada se, poručuje, vidi da je MMF čisto uslovljavanje – Srpska već dvije i po godine živi bez njihovih aranžmana i zbog toga, kaže, neće imati problema.

“Probleme će imati BiH koja pokazuje nesposobnost da živi i posljednjim događajima to na najbolji način manifestuje. To pokazuje da su procesi nezaustavljivi i da BiH mora da doživi transformacije u smislu smanjenja nadležnosti i vraćanje u okvire Dejtonskog sporazuma inače neće preživjeti narednih nekoliko godina”, smatra predsjednik Srpske.

Zato Republika Srpska nesmunjivo pokazuje sposobnost da samostalno živi i jedina je zajednica u BiH koja može organizovati život bez ikakve intervencije sa strane, poručio je Dodik.

Govoreći o referendumu o Danu Republike, Dodik je naglasio da je najoptimalnije da se on održi nedjelju dana prije lokalnih izbora.

RTRS