Јoš jedan politički pritisak na RS! Ustavni sud BiH zatražio je od Narodne skupštine da se izjasni šta je uradila po odluci ovog suda, kojom je osporeno da se Dan Republike Srpske obilježava 9. januara.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da Ustavni sud BiH vrši politički pritisak na Srpsku zahtjevom da parlament odmah, a najkasnije u roku od 15 dana obavijesti ovaj sud o preuzetim mjerama s ciljem izvršenja odluke o Danu Republike.

“To je klasični pritisak na Republiku Srpsku u danu kada su se sve političke partije sa sjedištem u Srpskoj saglasile da je potrebno provesti referendum na kome će se građani izjasniti da li podržavaju da se 9. januar obilježava kao Dan Republike”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske, koristeći pravni lijek, 17. juna Ustavnom sudu BiH uputila zahtjev za preispitivanje odluke kojom se osporava Dan Republike.

“Narodna skupština Republike Srpske od Ustavnog suda BiH zahtijevala je da donese novu odluku kojom će biti stavljena van snage odluka ovog suda o Danu Republike. Očekivali smo da će se ovaj sud izjasniti u pravnom postupku, a ne koristiti i dalje politička sredstva”, dodao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH uputio je dopis u Narodnu skupštinu u kome ultimativno traži da ih ova institucija obavijesti da li je provela odluku o Danu Republike.

“Oni napominju da su odluke Ustvnog suda BiH obavezujuće. Obavezjuće je i 99 njihovih presuda koje vlasti u Federaciji BiH nikada nije provela, a ne znam da li su ih ikada pitali nešto o tome”, kaže Čubrilović.

On očekuje da će odgovor na zahtjev Ustavnog suda BiH sutra dati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na posebnoj sjednici o referednumu o Danu Republike.

“Mnogo truda je uloženo da Srpska pravno odgovori na odluku Ustavnog suda BiH. Na sve naše aktivnosti Ustavni sud se oglušio kao mnogo puta do sada, a simptomatično je da svoja traženja i odluke donosi sa bošnjačkim političkim partijama”, rekao je Čubrilović.

On smatra da je zahtjev Ustavnog suda BiH još jedan razlog za održavanje referenduma o Danu Republike.

Ustavni sud BiH zatražio je danas da Narodna skupština Republike Srpske odmah, a najkasnije u roku od 15 dana obavijesti ovaj sud o preuzetim mjerama, s ciljem izvršenja odluke o Danu Republike.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović ponovio je da je to još jedan u nizu političkih pritisaka na RS, ali i jasan dokaz da je održavanje referenduma o Danu Republike neophodno.

RTRS