Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac potvrdio je da je danas ponovo uložio amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH, kojeg će, koristeći poslovničku mogućnost, braniti na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma.

“Suština ovog amandmana jeste da se prihodi od prikupljene RTV takse dijele na jednake dijelove, u omjeru 33,33 odsto RTRS-u, 33,33 odsto RTV Federacije BiH, te 33,33 odsto BHRT-u. Drugi dio amandmana odnosi se na prihode od marketinškog oglašavanja, koji treba da pripadnu onom javnom radio-televizijskom servisu koji je taj prihod ostvario”, precizirao je Košarac.

On je upozorio da poslanici SNSD-a, ukoliko ovaj amandman ne bude prihvaćen, neće glasati za predloženi zakon.

“Nećemo odustati od ovog amandmana i insistiraćemo na njegovom usvajanju jer se njime obezbjeđuje ravnopravna raspodjela prihoda od takse i marketinga i puna ravnopravnost tri javna radio-televizijska servisa u BiH”, naglasio je Košarac.

On je podsjetio i na zaključak Narodne skupštine Republike Srpske od 10. septembra prošle godine, kojim se predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH zadužuju da pokrenu inicijativu o izmjeni Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH u dijelu koji se odnosi na raspodjelu prihoda od radio-televizijske takse.

“Imajući u vidu ovaj zaključak, očekujem da naše amandmane na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma podrže i poslanici takozvanog Saveza za promjene i da na taj način daju doprinos stabilnosti, ravnopravnosti i razvoju RTRS-a kao jedne od najznačajnijih institucija Republike Srpske”, zaključio je Košarac.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra će, u drugom čitanju, raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH.

Prethodno je o amandmanima na ovaj prijedlog zakona prošle sedmice raspravljala i Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma, koja je usvojila amandmane grupe poslanika Momčila Novakovića, Mirsada Mešića, Hanke Vajzović i Amira Fazlića.

Usvojenim amandmanima ove grupe poslanika predviđeno je da se prihodi od RTV takse dijele u omjeru 40 odsto BHRT-u, 30 odsto RTRS-u i 30 odsto RTV Federacije BiH. Takođe je predviđeno da se ukupan neto prihod od oglašavanja uplaćuje na jedinstveni račun i dijeli na tri javna emitera u istom omjeru – 40:30:30 odsto.

SRNA