Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da je, “nakon više od dvije godine mrcvarenja građana Republike Srpske i BiH, došao kraj vladajućoj koaliciji u zajedničkim institucijama predvođenom Bakirom Izetbegovićem i tzv. Savezom za promjene”.

– Nakon više od dvije godine proizvođenja kriza i neuspješnih pokušaja rušenja Republike Srpske, nenarodna koalicija, skrpljena voljom pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u sarajevskim ambasadama i u kabinetu Bakira Izetbegovića, priznala je svoj poraz na prvom ozbiljnom paketu reformskih zakona – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, još jednom se pokazalo da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović obmanjuje javnost tvrdeći da zajedničkim institucijama vlada “briselska” koalicija.

– Rekao sam i ponoviću – to nije “briselska” već “Bakirova” koalicija. Da je drugačije, Šarović bi podnio ostavku nakon što je, zajedno sa drugim ministrima iz Republike Srpske, preglasan u Savjetu ministara na izmjenama i dopunama Zakona o akcizama – rekao je Košarac.

On je upozorio da “nisu tačne izjave pojedinih zvaničnika tzv. Saveza za promjene da od prisustva i glasanja poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH zavisi usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama”.

– Sve je u rukama onih koji vrše vlast i koji su odgovorni za funkcionisanje te vlasti. A da može bez nas iz SNSD-a, pokazala je prošla sjednica Predstavničkog doma na kojoj su u drugom krugu izglasane gotovo sve tačke dnevnog reda – podsjetio je Košarac.

On je odbio da odgovori na pitanje hoće li se poslanici SNSD naredne sedmice pojaviti na sjednici Predstavničkog doma i podržati izmjene i dopune Zakona o akcizama.

– Donijećemo odgovarajuće odluke u vezi s tim pitanjima, ali je pravo pitanje treba li mi da budemo alibi za neodgovornu i nesposobnu vlast u zajedničkim institucijama? Zašto bismo mi nosili teret odgovornosti za reforme, a oni narodu pričali da su u “tehničkoj”, a ne u partnerskoj ljubavi sa Bakirom Izetbegovićem? Uostalom, institucije Republike Srpske završile su svoj posao u vezi sa reformskim paketom zakona – naglasio je Košarac.

On je rekao da je sada na vladajućim partijama u zajedničkim institucijama da završe svoj posao i ponesu svoj dio odgovornosti.

Izvor: SRNA/RTRS