Socijalno ugrožene kategorije stanovništva iz reda povratnika, izbjeglica i raseljenih lica, treba da budu trajna briga društva i obaveza svih nas, da se njihov status i egzistencijalna pitanja prioritetno riješe u što skorije vrijeme, rekao je danas kandidat za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić na sastanku sa ministrom za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davorom Čordašom.

Radojičić je naglasio da su potrebe ove populacije i dalje velike, te da treba i u narednom periodu iznalaziti dodatna sredstva, koja bi bila usmjerena na rješavanje problema i stvaranje uslova za održivi povratak i integraciju.

On je dodao da su do sada, uglavnom, probleme ovih ljudi rješavali Vlada Republike Srpske, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i grad Banjaluka, a da sa sigurnošću može reći da su i poslanici u Narodnoj skupštini imali razumijevanja za ovu problematiku.

“Zajedničkim snagama treba da dođemo do najugroženijih kategorija, do onih koji su još uvijek u stanju potrebe i riješimo njihova pitanja, da radimo na ekonomskom osnaživanju, ali da taj proces ne traje predugo”, poručio je Radojičić.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, upoznao je Radojičića o projektima koji su realizovani u prethodnom periodu na području Banjaluke, kao i o projektima čija je realizacija u toku.

Pored Redovnog programa, Ministarstvo učestvuje i u realizaciji zajedničkih projekata, kao što su Regionalni stambeni program, OPEC i SAF.

“U ovoj godini na području Banjaluke biće završeno deset stambenih jedinica čija vrijednost je oko 350.000 maraka”, rekao je Čordaš.

On je dodao da će, u okviru Regionalnog stambenog programa, koji je ujedno i najveći projekat koji implementira Ministarstvo, u Banjaluci u naselju Kuljani ove godine početi izgradnja zgrade sa 48 stanova za izbjeglice iz Hrvatske, interno raseljena lica i socijalno najugroženije kategorije u šta će biti uloženo oko dva miliona konvertibilnih maraka.

“Projekat se nalazi u završnoj fazi projektovanja i očekujemo početak gradnje u ovoj godini,“ naglasio je Čordaš i dodao da je grad Banjaluka obezbjedio zemljište i projektnu dokumentaciju i obavezao se da će po završetku zgrade obezbjediti i neophodnu infrastrukturu, koja podrazumijeva pristupni put, vodu i električnu energiju.

Nakon sastanka, Radojičić je rekao da daje punu podršku projektima koje realizuje Ministarstvo i izrazio nadu da će se svi projekti, koji su trenutno u fazi realizacije, uspješno privesti kraju, kao i da će se započeti novi, te da će grad Banjaluka i u narednom periodu učestvovati u njihovoj realizaciji, a sve u cilju poboljšanja položaja ove kategorije stanovništva, koja živi u prilično teškim uslovima.

“Naša obaveza je da ovim ljudima pružimo potrebnu podršku i pomoć s obzirom da je sada pitanje odgovornosti prema našim građanima isključivo na nama”, kaže Radojičić i dodaje da se proces obnove, povratka i integracije treba završiti što prije.

Radojičić je istakao da je potrebna istinska i stalna podrška i briga o ovoj populaciji i naglasio da to treba biti prioritet, jer se uglavnom radi o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, bez zaposlenja i osnovnih uslova za život.

Pressrs