Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je vrlo jasno da referendumsko pitanje da li će se 9. januar slaviti kao Dan Republike Srpske nije antidejtonsko i da tu nema nikakvog spora.
Komentarišući poziv bošnjačkih poslanika predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću da organizuju sastanak zbog odluke o održavanju referenduma u Republici Srpskoj, Ivanić je rekao da bi volio da su članovi stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH zatražili poseban sastanak kada su pokušali ukinuti Dan Republike Srpske, jer bi onda bili konzistentni.

Sada, kaže Ivanić, sazivaju sastanke povodom odluke o održavanju referenduma u Republici Srpskoj da bi se dodvorili svojoj javnosti.

On je poručio da “kolege iz Federacije BiH moraju da nauče da i mi imamo svoje vrijednosti iza kojih čvrsto stojimo i od kojih nećemo odustati”.

“Kada bi neko pokušao da uništi 9. januar uvijek ima varijanta kojom on može da ostane”, rekao je Ivanić i dodao da bi on promijenio Zakon o praznicima u Srpskoj, ali bi samo umjesto zakona o praznicima napisao zakon o svetkovinama i u njemu bi ostao 9. januar, dok bi u posljednjem članu napisao da donošenjem ovog zakona prestaje da važi zakon o praznicima.

On je novinarima u Bileći rekao da bi tako sve ostalo isto – ispoštovana bi bila odluka Ustavnog suda, a ništa se ne bi promijenilo.

Ivanić nije želio da komentariše izjavu potpredsjednika SDS-a Mirka Šarovića da referendum generalno ne može ništa da promijeni, istakavši da će se vidjeti da li će se nešto promijeniti ili ne.

Osvrćući se na inicijativu SNSD-a o formiranju zajedničkog referendumskog štaba u koji bi bili uključeni predsjednici svih stranaka koje su učestvovale u donošenju odluke o referendumu, ali i druge organizacije i pojedinci, Ivanić je rekao da nema ništa protiv ako za to postoji potreba.

“Nije mi baš drago što se referendum održava sedam dana prije izbora. Bilo bi mi drago da se održava nakon izbora, ali zajednički štab bi doprinio smanjivanju zloupotrebe referenduma za lokalne izbore”, smatra Ivanić.

SRNA