Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će, kada je riječ o odluci o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske, tražiti od institucija BiH i međunarodne zajednice da zaštite Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.
Izetbegović je poslanicima iz stranaka čije je sjedište u Federaciji BiH poručio da zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH moraju pružiti sve institucije BiH u punom kapacitetu njihovih nadležnosti.

“U tom smislu očekujem da iskoristite vaš uticaj, ovlaštenja i raznovrsne mogućnosti koje posjedujete kao poslanici u najvišem zakonodavnom organu BiH”, naveo je Izetbegović u pismu.

Izetbegović je najavio da će tražiti od svih institucija BiH, prvenstveno od Ustavnog suda BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, da u skladu sa svojim nadležnostima štite Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

“Tražiću i od institucija međunarodne zajednice zaduženih za sve aspekte implementacije Dejtonskog sporazuma, prvenstveno od visokog predstavnika u BiH i Savjeta za sprovođenje mira, da u skladu sa svojim ovlaštenjima preduzmu konkretne radnje i korake da zaštite Dejtonski sporazum”, naglasio je Izetbegović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula na posebnom zasjedanju Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske.

Poslanici Predstavničkog doma članovi stranaka sa sjedištem u FBiH, pozvali su Izetbegovića i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da organizuju sastanak sa poslanicima, ministrima i predsjednicima parlamentarnih stranaka zbog odluke o održavanju referenduma u Republici Srpskoj.

SRNA