Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da treba prihvatiti činjenicu da će 9. januar ostati praznik Republike Srpske i da onaj ko misli da će srpski narod odustati od toga apsolutno nije realan.

– To je moje upozorenje – pustite da slavimo Dan Republike Srpske. Nemojte da zakuvavate, jer na zakuvavanje možete samo dobiti odgovore – poručio je Ivanić.

Naglasio je da 9. januar treba prihvatiti isto kao što su u Republici Srpskoj prihvatili da Hrvati i Bošnjaci obilježavaju 1. mart.

– Nama taj datum uopšte nije mio, to nam je simbol odluka koje su išle protiv volje naroda. Opet mi ne pada na pamet da zabranjujem Bošnjacima i Hrvatima da ga obilježavaju – rekao je Ivanić gostujući na televiziji N1.

Prema njegovim riječima, s jedne strane je inat kod Bošnjaka jer će, ako prođe referendum, misliti da su izgubili, dok je kod Srba to pitanje nacionalnog ponosa.

– U takvom ambijentu teško je doći do rješenja. Koliko god Izetbegoviću djelovalo sada da je dobitnik, na kraju će biti najveći gubitnik cijele priče, jer vrlo dobro znam kakvi odgovori mogu biti. Kad se već desila ta apelacija, moglo se i bez referenduma promijeniti zakon – ocijenio je Ivanić.

On smatra da su tenzije koje se nameću u predizbornoj kampanji, ustvari, duboke frustracije političara i da je stvoren ambijent prepun emocija.

– Stanje je puno ozbiljnije nego što većina misli. Mislim da je rat prazna priča, ali duboka politička podijeljenosti se vidi po dešavanjima u posljednjim danima – istakao je Ivanić.

SRNA