Predsjednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić najavio da će ponovo od sarajevskih vlasti tražiti dozvolu za postavljanje spomen-ploče u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, koja je u ratu bila logor za Srbe.

Danas je to sjedište Tužilaštva i Suda BiH, koji je zbog ratnih zločina nad srpskim civilima na tom mjestu, Ramiza Avdovića osudio na tri, a Јulijana Nikolaja Vintilu na dvije godine zatvora.

Lokalna vlast u Sarajevu 2003. godine grubo je spriječila srpske logoraše i zvaničnike da na mjestu stradanja sarajevskih Srba postave spomen-ploču, koja sada skuplja prašinu u podrumu Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici.

Bolna je istina da spomen-ploča , prevrnuta skuplja prašinu u vlažnom podrumu, dijeleći tako sudbinu predmeta ratnih zločina nad Srbima u Tužilaštvu i Sudu BiH.

spomen ploca stradalim civilima u Viktor Bubanj (2)

“Znam da se ploča još uvijek nalazi na ETF u Lukavici. Јa samo mogu odnijeti spomen ploču u kancelariju Saveza logoraša Republike Srpske, da stoji tamo ,a sve ostalo je i na vlastima Republike Srpske, da pokušamo da alarmiramo sve da se ta ploča postavi tamo gdje joj je mjesto”, kaže Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS.

A mjesto joj je na kapiji ili zgradi bivše kasarne Viktor Bubanj u koju je ratna vlast Alije Izetbegovića poslala više od 5.000 Srba, uglavnom civila, to je bio samo jedan od 126 logora za Srbe u Sarajevu.

“Među kojima je bilo i djece i beba. Imamo taj dokaz od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji je registrovao te osobe u kasarni Viktor Bubanj”, dodaje Dukić.

Srpskim logorašima, 2003.godine nije dozvoljeno da postave spomen-ploču i svijetu posvjedoče o 70 ubijenih Srba i patnjama hiljada u logoru Viktor Bubanj.

“Evo, u ovoj kući zla ja sam bio. Stalno me izvodili na ispitivanje i premlaćivanje i ovdje nije bilo dana kad nisam batine primio”, riječi su bivšeg logoraša Slobodana Gutalja.

RTRS