Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je Srni da će 21. septembra, na veliki pravoslavni praznik Mala Gospojina, na Zlatištu početi radovi na podizanju spomen-krsta ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata.

“Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske donijelo je odluku da ponovo aktivira zahtjev za izgradnju spomen-krsta na Zlatištu, koji će biti predat Gradu Istočno Sarajevo”, istakao je Dukić.

On je rekao da će na spomen-krstu, visokom 26 metara, biti upisana imena 10.000 stradalih srpskih civila za vrijeme proteklog rata, te 126 logora za Srbe koje je registrovao Međunarodni komitet Crvenog krsta i potvrdio da je čak jedan od tih logora nosio naziv “Alija Izetbegović”.

Prema njegovim riječima, Savez logoraša Republike Srpske neće odustati od postavljanja spomen-ploče vojnicima ЈNA ubijenim u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj koloni.

“Savez logoraša Republike Srpske ponovo će podnijeti zahtjev da se podignu spomen-ploče stradalim Srbima u svim opštinama Federacije BiH /FBiH/, kao što oni traže da se njihove spomen-ploče podignu na prostoru Republike Srpske”, naglasio je Dukić.

On je rekao da će Savez logoraša tokom narednih dana kontaktirati Srpsku pravoslavnu crkvu u vezi sa postavljanjem spomen-krsta, dok je zahtjev za odobrenje podizanja ovog spomen-obilježja proslijeđen Gradu Istočno Sarajevo.

Dukić je podsjetio da je projekat za podizanje spomen-krsta na Zlatištu prije 10 godina uradio beogradski institut, a predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske predstavljali su ga javno na medijima.

On je poručio da Savez logoraša Srpske nikada neće odustati od postavljanja spomen-ploča svim stradalim Srbima u FBiH, jer federalne vlasti nastoje da umanje srpske žrtve na prostoru BiH.

RTRS