Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić izrazio je bojazan da će Hrvatska rehabilitovati i zločinca Antu Pavelića, nakon rehabilitacije Alojzija Stepinca, koji je jedan od ideologa genocidne i fašističke politike Nezavisne Države Hrvatske.

“Ta genocidna i fašistička tvorevina postavila je sebi zadatak da trećinu Srba pobije, drugu protjera i ostatak Srba pokrsti”, istakao je Dunjić.

On je na obilježavanju Dana ustanka u BiH u Drugom svjetskom ratu, koje je održano u Donjoj Trnovi kod Ugljevika, rekao da je nad srpskim narodom kroz vijekove vršen genocid.

“Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda i moramo dati punu podršku naporima njenog rukovodstva i institucija jer ako ne bude Republike Srpske, neće biti ni Srba na ovim prostorima, to nam istorija pokazuje”, poručio je Dunjić.

On je rekao da se ničim ne mogu opravdati pokušaji da se srpski narod proglasi genocidnim i agresorom u zemlji gđe je po katastarskim podacima bio vlasnik 64 odsto teritorije, a sveden je nakon posljednjeg rata na 49 odsto teritorije.

Zagrebački sud poništio je prošle sedmice presudu Stepincu kojom je 1946. godine osuđen na 16 godina zatvora zbog saradnje s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

SRNA