Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac izjavio je da hrvatska Komisija za suočavanje sa prošlošću otvoreno zagovara vrstu “umivene i oprane” poražene politike Ante Pavelića i Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ i predlaže ozakonjenje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

“Došli smo do situacije da sada dobijamo ljude koji su dio te komisije koji kažu da antifašizam treba izbaciti iz Ustava”, rekao je Pupovac za Hrvatski radio.

Pupovac, koji je i poslanik u Saboru Hrvatske, istakao je da su preporuke Komisije ne samo neobavezujuće, već za njega i apsolutno neprihvatljive.

On je rekao da se Hrvatska nedovoljno suprotstavlja temama koje usporavaju društvo, kao što su retrogradne ideološke pojave, negiranje građanskih prava i sloboda, te klerikalno i nacionalističko razumijevanje društva.

“Umjesto da odlučno branimo vrijednosti antifašizma kao što to čini većina zemalja Evrope, mi popuštamo i povlačimo se prema onima koji bi revitalizovali poražene snage u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Pupovac.

Izvor: SRNA/RTRS