Udarna grupa za borbu protiv terorizma sutra razmatra prijedlog odluke o formiranju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma koju predlaže ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić

Vlada RS odbacila je Mektićev prijedlog odluke koja je klasičan primjer pokušaja političkog Sarajeva da uzme još jednu nadležnost, a čak i opozicioni lideri iz RS smatraju da je za tako krupno potreban dogovor svih nivoa vlasti.

SDS ipak podržava Mektića i smatra da Vlada Srpske traži, kako kažu, dlaku u jajetu.

Opasnost od terorizma je glavni argument strana za prihvatanje ali i odbijanje odluke o koordinacionom tijelu.

Dok je za ministra Lukača, bezbjednost Srpske na prvom mjestu i protivi se da za to bude nadležno tijelo na nivou BiH, lideri SDS-a smatraju da se zbog opasnosti od terorizma ne bi trebalo odugovlačiti sa preispitivanjem odluke. Za njih je to kažu – traženje dlake u jajetu.

Dlaka u jajetu je 16 zaključaka Vlade Republike Srpske u kojima je obrazložen prenos nadležnosti. Od rukovođenja, do memoranduma i sastava istražnih timova.

I dok Mektić još uvijek tvrdi da nikakve primjedbe Vlade Srpske nije dobio niti za njih čuo, potpredsjednik SDS-a ipak kaže da zna za primjedbe i kaže da će ih SDS uzeti u obzir.

Ko zaista stoji iza prijedloga odluke od formiranju koordinacionog tijela koju gura Mektić nije poznato, ali čini se da malo ima veze sa tzv. Savezom za promjene. Lideri pokreta nemaju usaglašene stavove.

Predsjednik PDP tako smatra da je bezbjednost prekrupno pitanje da bi se odluke donosile bez saglasnosti svih.

Slično misli i član Odbora za bezbjednost u NSRS, Milanko Mihajlica. Potpredsjednik PDP, navodi da nikada ne bi glasao u Savjetu ministara protiv entiteta.

Podsjećamo da je ova tačka dnevnog reda sjednice Savjeta ministara već dva puta povučena i to na zahtjev ministara iz reda hrvatskog naroda.

S druge strane, svi srpski ministri jednoglasno su podržali Strategiju transporta na nivou BiH, koja nije obuhvatila nijedan projekat u Republici Srpskoj.

I protiv ovog dokumenta postoje jasni stavovi Vlade Srpske koji govore o tome da se radi o prenosu nadležnosti na nivo BiH.

RTRS