Republika Srpska nije protiv Protokola o prekograničnom nadgledanju između Savjeta ministara BiH i Crne Gore, ali jeste protiv sadržaja dokumenta, koji je potpisao ministar bezbjednosti Dragan Mektić. Ovo je za našu Televiziju izjavio ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Mektićev potpis na dokumet, u kojem nema mjesta za policiju Republike Srpske, jeste prenos nadležnosti, ali i prebacivanje odgovornosti, kaže bivši predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koga je Mektić direktno prozvao da je potpisao Odluku o prihvatanju Protokola.

Kada bi se zbrajali propusti pojedinaca i političara, na štetu vlastitog naroda, za mnoge, rekorder je ministar Dragan Mektić. Posljednjim potpisom, kojim je pokušao da razvlasti policiju Republike Srpske, i prst odgovornoosti usmjeri na bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića, samo je potvrda da Mektić još nije savladao gradivo.

Ministar Mektić nije Protokol o prekograničnom nadgledanju s Crnom Gorom potpisao na osnovu odluke iz 2013. godine, na kojoj je potpis Radmanovića.

– Ovo što je potpisao Mektić jeste odluka Predsjedništva BiH od prošle godine novog Predsjedništva, i on sam ne može negirati da je potpisao krajem prošle godine. Dakle, nije on potpisao na osnovu odluke prije tri godine, kaže srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović

Radmanović ne spori da je, prije tri godine potpisao Odluku, ali, tada, bez još utvrđenog stava Republike Srpske. Čim je mišljenje stiglo iz Banjaluke, bivši ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić je obustavio proceduru.

Za Srpsku nije sporna Odluka o prihvatanju Protokola o prekograničnom nadgledanju s Crnom Gorom, potpisao je Mladen Ivanić ili Nebojša Radmanović. Sporne su ugovorne stranke, kaže ministar Dragan Lukač.

– U Protokolu koji je potpisao ministar bezbjednosti u SM BiH Dragan Mektić, ugovorna strana je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela koja nema operativna ovlašćenja. Mi tražimo da ugovorne strane budu entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, istakao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske

Protokol koji je Mektić potpisao, dajući nadležnost Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, u surpotnosti je s Ustavom BiH i postojećim zakonom.

Tako je za ministra Mektića sporni Protokol završena priča. Banjaluku optužuje za nepoznavanje međunarodnih ugovora.

Mektića podsjećamo da Protokol o kojem slavodobitno govori, ima još prepreka. Nebojša Radmanović računa na razum srpskih poslanika u Domu naroda, gdje bi trebalo da bude zaustavljena njegova ratifikacija. To bi, kaže, olakašlo posao srpskom članu Predsjedništva Mladenu Ivaniću.

RTRS