General Ljubomir Borovčanin stigao je kući u Veliku Obarsku kod Bijeljine, nakon što je izdržao dvije trećine kazne koju mu je izrekao Haški tribunal, osudivši ga na 17 godina zatvora za ratne zločine u Srebrenici.

Borovčanin je zahvalio svom timu odbran, ali i institucijama Republike Srpske i Srbije koje su mu pružile nesebičnu pomoć tokom sudskog procesa.

Ispred porodičnog doma Ljubomira Borovčanina dočekali su porodica, prijatelji i rodbina kao i trubači uz zvuke “Marša na Drinu”.

– Prije 11 i po godina moja prodica, rodbina i prijatelji odavde su me ispratili na put neizvjesnosti. Vjerovali su u mene, a ja sam obećao da ću izdržati. Vratio sam se sa presudom koja je takva kakva jeste i moram da napomenem da ona nije presuda za bilo koju institucije Republike Srpske ili Srbije, a posebno za MUP čiji sam bio pripadnik, nego je to individualna stvar. Ali istovremeno želim da kažem da saosjećam sa žrtvama događaja koje su bili predmet mog suđenja i procesa, ne osjećam se lijepo zbog toga, mislim na sve nevine žrtve na svim stranama i nadam se da je vrijeme rata iza nas i da ćemo imati snage i pameti da gradimo novu budućnost na nekim novim temeljima, gdje će nam svima biti bolje – rekao je Borovčanin.

Među onima koji su dočekali Ljubomira Borovčanina bio je i njegv prijatelj i saborca Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizaije Republike Srpske.

– U svakom slučaju dobro je da se naši saborci vraćaju svojim kućama, porodicama, svojoj Republici Srpskoj, svom narodu i ja bih samo poželio da dočekamo da svi, koji su po raznoraznim kazamatima po BiH i Evropi, dočekaju ovaj trenutak – rekao je Savčić.

Današnji praznik Ilindan ostaće zauvijek u srcima porodice Borovčanin koja se ponovo okupila u svom domu nakon više od jedne decenije. Nakon što se pozdravio sa brojnim prijateljima i rodbinom koji su mu poželjeli dobrodošlicu, Ljubomir Borovčanin ispunio je i jednu želju – da pojede jabuku iz svog dvorišta.

Borovčanin se vratio kući nakon što je izdržao dvije trećine kazne koju mu je izrekao Haški tribunal, osudivši ga na 17 godina zatvora za ratne zločine u Srebrenici.

On je u pritvoru u Ševeningenu bio od proljeća 2005. godine kada se dobrovoljno predao.

Haški tribunal ga je osudio u junu 2010, a u novembru 2011. godine prebačen je na odsluženje kazne u Dansku.

RTRS