Nakon što je juče SDP-ovom Denisu Bećiroviću propao pokušaj da se na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravlja o najavljenom referendumu o Danu Republike, 12 poslanika bošnjačkih stranaka, među kojima je i Željko Komšić, otvorenim pismom zatražilo je intervenciju visokog predstavnika i ambasada na održavanje referenduma.

Iz Republike Srpske poručuju – referendum ni u kojem slučaju ne degradira BiH, on predstavlja demokratski izraz volje naroda i to niko ne može da ospori. Iako Bošnjaci stalno govore o BiH kao suverenoj državi, sada, kažu, pozivajući strance u pomoć, pokazuju upravo suprotno.

Antiustavnim referendumom zakazanim za 25.9.2016. Republika Srpska pokušava da dobije ono što velikosrpska politika nije dobila u ratu i tekstu Dejtonskog sporazuma – navode federalni poslanici u otvorenom pismu upućenom visokom predstavniku i ambasadama zemalja potpisnica Dejtona.

“To je pokušaj nelegalnog uspostavljanja pravno nepostojećeg kontinuiteta bh. entiteta RS. Ako bh. entitetu RS i samo jednom od tri ustavno-pravna naroda u tom entitetu dozvolite da provede antidejtonski referendum i vi ćete snositi veliki dio odgovornosti za urušavanje Dejtonskog sporazuma”, navedno je u pismu.

Oglasio se Valentin Incko koji kaže da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu kršenje Dejtona. Iz Srpske žestoka reagovanja! Poručuju da ova odluka ni u kojem slučaju ne degradira BiH. Ne iznenađuje ih ni poziv bošnjačkih stranaka visokom predstavniku za intervenciju, jer je to, kažu, već ustaljena praksa proteklih 20 godina.

– Ovdje nema šta da interveniše visoki predstavnik, niti ima šta da zaustavi. Ovaj referendum nije uperen ni protiv koga, ovo je referendum koji ni na koji način nije u sukobu ni sa Ustavom ni sa zakonom i mi ćemo ga sprovesti – kaže premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Ovo nije prvi put da bošnjačke stranke s Bećirovićem na čelu traže intervenciju nekoga sa strane – poručuju poslanici iz Srpske u zajedničkim institucijama. Iako su bošnjačkim političarima puna usta BiH kao suverene države, ovim, kažu, pokazuju suprotno.

– Ukoliko bi se desila intervencija iz OHR, u šta sumnjam, oni žele da pokažu da će BiH da živi i funkcioniše samo po volji Bošnjaka, i da se samo njihov glas čuje u BiH, svi drugi su nebitni i irelevantni, što je potpuna iluzija i promašaj u politici – kaže poslanik SNSD-a Milica Marković.

Momčilo Novaković iz NDP-a smatra da je u pitanju politička igra.

– Vidite da su potpisnici opozicija i SDA, što govori da je u pitanju politička igra, a ne ozbiljno pismo sa ozbiljnim namjerama. Referendum je posljedica nepromišljene odluke Ustavnog suda BiH i srpski narod ima pravo na to – kaže Novaković.

Pitanje referenduma ni u kojem slučaju ne ruši BiH, poručuje srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić. Narod u Srpskoj, kaže, ima pravo da o Danu Republike odluči na referendumu.

– Niko nema pravo to da ospori i znaju to vrlo dobro i oni. Oni uvijek sebi traže spoljnog mentora, koji treba da ih brani. Pravi mir u BiH će se desiti kada oni shvate da Republika Srpska ima dan i kad oni budu poštovali taj dan. Dok se to ne desi, nema mira – kaže Ivanić.

Republika Srpska, poručuju, neće odustati od praznika koji se zove 9. januar – on je duboko vezan za život građana Srpske koji nikoga ne vrijeđaju slaveći taj dan. Srpska, kažu, ne vjeruje u rješenja u koja se upliću sudovi, posebno kada je riječ o važnom prazniku – Danu Republike.

RTRS