Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da su međunarodne institucije previše insistirale na tome da su dva čovjeka dovoljna za dogovor kakav su postigli Milorad Dodik i Bakir Izetbegović.

“Sada imamo vrlo negativnu reakciju hrvatske strane. Nadam se da sad shvataju kako sam se ja i srpski predstavnici osjećali povodom popisa. Razumijem ih i mislim da u BiH preglasavanje nije dobro”, rekao je Ivanić u Sanskom Mostu.

Ivanić smatra da je trebalo poslušati njegov savjet da se održi sastanak Predsjedništva BiH, Dodika, Denisa Zvizdića i nekih drugih i na tom zajedničkom sastanku postigne dogovor.

“Zato mislim da bi bilo jako značajno da se postigne širi dogovor i narednih dana, ja i Predsjedništvo BiH ćemo pokušati doći do toga da se postigne konačan dogovor”, rekao je Ivanić.

On je podsjetio da su ministri iz reda Saveza za promjene rekli da će vidjeti šta je sadržaj dogovorenog.

“Ako ne bude nekih velikih promjena, a koliko znam nije bilo spektakularnih promjena, mislim da bi to moglo biti prihvatljivo, ali to je ipak pitanje za ministre iz Savjeta ministara BiH”, dodao je Ivanić.

Na sastanku u Istočnom Sarajevu, koji je 31. jula organizovao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, a prisustovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije i potpisano je Pismo namjere za Međunarodni monetarni fond.

“NIKO NEMA PRAVO DA SRPSKOЈ OSPORAVA PRAVO NA REFERENDUM”

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da bi bilo dobro da referendum o Danu Republike bude održan poslije izbora jer bi tada bila poslata jača poruka, ali da niko nema pravo da osporava njegovo održavanje.
“Bilo bi dobro da ne bude pred izbore, ali kada je već vlast odlučila, neka bude. Niko nema pravo to da osporava. Znaju to vrlo dobro i oni /koji osporavaju referendum/ i uvijek sebi traže nekog spoljnog mentora koji treba da ih brani. Pravi mir u BiH će se desiti kada oni shvate da Republika Srpska ima dan i kad oni budu poštovali taj dan. Dok se to ne desi nema mira”, rekao je Ivanić.

On smatra da je Dan Republike Srpske zaslužio da referendum bude održan poslije izbora, te da je trebalo izbjeći njegovo održavanje pred izbore i da je za to bilo snage.

“Sigurno jeste pokušaj da se napravi /predizborni/ događaj, ali nakon činjenice da je Savez za promjene podržao održavanje referenduma, ne vidim kako je na tome uopšte sad moguće graditi kampanju kad svi isto mislimo o tom danu”, rekao je Ivanić, koji je i počasni predsjednik PDP-a.

On je istakao da Republika Srpska ima puno pravo na taj referendum i ponovio da je najveći udar na Ustav BiH i na BiH bila odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara – Dana Republike Srpske.

“Ljudi koji to ne shvataju, ovakvim potezima dalje ruše BiH. Pa valjda narod Republike Srpske ima pravo da se pita da li neki dan treba da bude praznik ili ne. Samo bolestan um može takvu stvar smatrati rušenjem BiH. Šta treba da uradimo? Da kleknemo? Da puzimo? Da ispunjavamo njihove želje i zahtjeve? I opet ne bismo bili dobri”, naglasio je Ivanić.

SRNA