Nakon postignutog sporazuma s Dodikom, Izetbegović je večeras trebalo da razgovara sa Draganom Čovićem, u Konjicu.

Prema posljednjim informacijama, do ovog sastanka nije došlo. Izetbegović je došao na mjesto sastanka, ali ne i Čović.

Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić i Fadil Novalić bezuspješno su više od 40 minuta čekali dolazak Čovića u Konjic, nakon čega je Izetbegović izjavio da sastanka neće biti. Izetbegović je trebalo da mu predoči dijelove sporazuma o mehanizmu koordinacije, na koje je Čović imao najviše primjedbi, a odnose se na ulogu kantona u mehanizmu koordinacije.

Izvjesno je da je trebalo da razgovaraju i o situaciji u Mostaru. Američka i britanska ambasada danas su žestoko kritkovale HDZ i SDA što o tome još nema dogovora, iako je isteklo 60 dana do kada je Centralna izborna komisija odredila krajnji rok za organizovanje izbora u tom gradu.

Ambasade pozdravljaju sporazum o mehanizmu koordinacije. U pisanoj izjavi za RTRS i Evropska komisija pozdravlja dogovor Dodik-Izetbegović, ali je, sudeći prema izjavama srpskih ministara i stavu Dragana Čovića još neizvjesno da li bi moglo doći do blokade u Savjetu ministara.

I Bakir Izetbegović i predstavnik Unije Lars Vigemark juče su negirali da su kantoni isključeni iz mehanizmu, a pravi razlog Čovićevog reagovanja mogla biti činjenica što na sastanku nije bilo predstavnika Hrvata. Mladen Ivanić rekao je da je to bila greška ali je takođe rekao da ne vidi suštinske razlike u novom mehanizmu zbog kojih bi bilo ko odbio dogovor.

Sujeta je proradila, čini se i kod Srpskih ministara iz tzv. Saveza za promjene koji takođe nisu bili na sastanku i koji su rekli da njih ne obavezuje dogovor koji su Dodik i Izetbegović postigli.

Dogovorena rješenja u potpunosti odražavaju sve što su strane prihvatile tokom prethodnih razgovora, saopštili su iz Delegacije Evropske unije. Dogovor, je kažu rezultat konstruktivne debate entitetskih premijera i ima zeleno svjetlo od EU.

“Ispoštovani su ključni principi koji podrazumijevaju poštivanje ustavne strukture BiH i donošenje odluka putem konsenzusa, dok istovremeno sprečavaju blokiranje procesa. U tom smislu, dogovoreni model u potpunosti poštuje i odražava ulogu svih nivoa vlasti, uključujući nivo BiH, entiteta, kantona i Brčko distrikta”, saopšteno je iz delegacije EU.

Ministarstvo inostranih poslova Njemačke pozdravlja dogovor Dodik – Izetbegović, naročito o mehanizmu koordinacije, ocjenjujući da je to šansa za napredak BiH ka Uniji. Bakir Izetbegović u izjavi za Federalnu televiziju odbacuje tvrdnje da je planirano marginalizovanje kantona, odnosno Hrvata. Kaže da će eventualne nesuglasice biti riješene.

Izetbegović navodi da nije tačna ni procjena nekih koalicionih partnera da se radi o pokušaju prekompozicije vlasti, jer nisu učestovali na sastanku. Takav stav, podsjećamo, iznio je Mladen Bosić, navodeći da SDS- ove ministre u Savjetu ministara ništa ne obavezuju da prihvate izmjene u mehanizmu koordinacije.

– Ne obavezuje nas ni ako je stranački dogovor ali ni ako je institucionalni, jer je neprimjereno da se institucionalni sastanci održavaju u kafani – rekao je Bosić.

Mirko Šarović juče je izjavio da je ubijeđen da je Milorad Dodik morao da pristane na ustupke na štetu Srpske kako bi došlo do dogovora i potpisivanja Pisma namjere MMF. Predsjednik Srpske poručuje da je izlišno da Mirko Šarović bilo šta komentariše.

– Na sastanku koga je sazvao Vigemark u Istočnom Sarajevu, istina, imao sam dozu pritiska, tek toliko koliko sam morao, da u interesu Republike Srpske, ispravljam greške i nerad Mirka Šarovića i njegovih pajtaša iz takozvanog Saveza za promjene – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH, navodi da razumije Čovića i da se nada da sad shvata kako su se srpski predstavnici osjećali povodom popisa, ali dodaje da nema suštinskih promjena zbog kojih bi i Čović i srpski ministri u Savjetu odbili dogovor.

– U narednom periodu i ja ću instistirati da se dogovorimo. Što se tiče srpskih ministara ne vidim razlog zbog kojih bi odbili jer nema ništa spektakularno promijenjeno – istakao je Ivanić.

Postignuti sporazum uskoro bi trebalo da bude predmet razmatranja institucija u BiH.

RTRS