EU očekuje od političkih lidera i zvaničnika institucija BiH da podrže rješenja o mehanizmu koordinacije, koja su rezultat dogovora Dodik – Izetbegovića organizovanom u Istočnom Sarajevu, poručeno je iz Brisela.

Iz EU je potvrđeno, da su uzete u obzir primjedbe lidera HDZ-a Dragana Čovića o navodnom izostavljanju kantona u procesu odlučivanja. Da li će konačan dogovor, kako pišu hrvatski mediji u BiH, biti postignut na sastanku predstavnika Savjeta ministara i vlada Srpske i Federacije?

Federalni mediji sa hrvatskim predznakom prenose da bi 17. ili 18. avgusta mogao da bude sastanak predstavnika Savjeta ministara BiH i čelnika entitetskih vlada na kome bi bio postignut konačan dogovor o mehanizmu koordinacije. Navodno, Denis Zvitzdić saglasan je da se u tijela i odlučivanje mehanizma koordinacije uključe kantoni. Njegov šef Bakir Izetbegović ranije je rekao da bi Sporazum sa Miloradom Dodikom izmjenio tek kada vidi konkretne primjedbe HDZ-a.

Izetbegović je prije tri dana izjavio da misli da ništa nisu učinili na štetu Kantona kada je u pitanju dogovor sa  Dodikom.

“Kada vidim taj papir imaću konkretan odgovor, dakle ne znam šta se konkretno traži”, rekao je Izetbegović.

Hrvatska strana insistira da kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje moraju, uz ostale ovlašćene predstavnike iz Savjeta ministara i entitetskih vlada, činiti i predstavnici svih 10 kantonalnih vlada i Vlade Distrikta Brčko.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH je istakao da se hrvatske primjedbe moraju uvažiti jer je to po Ustavu BiH, dok je predsjednik RS  Milorad Dodik dodao da nema ništa protiv da se ugrade mehanizmi zaštite kantona.

Srpski član Predsjedništva BiH vjeruje da nakon turbulencija izazvanih sporazumom Dodik-Izetbegović, slijedi period političke stabilizacije i postizanje opšte saglasnosti o tom pitanju.

“Nije bilo pametno što su Hrvati bili isključeni iz ovih razgovora.Јa sam predlagao da to bude institucionalnije ali međunarodne institucije su previše insistirale ali vjerujem da će se te stvari riješiti” , rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ipak, u odnosima SDA i HDZ-a situacija je daleko od idilične. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara tvrdi da se Hrvati preglasavaju u parlamentu i vladi. Na tvrdnje da je vlast u tom entitetu i na nivou BiH u krizi, lider SDA odgovara optužbama na račun HDZ-a, da zbog sopstvenih interisa blokira dogovor o oporezivanju kladionica u tom entitetu.

RTRS