Pripadnici ruske vojske ove će jeseni učestvovati na čak dvije vojne vježbe u Srbiji, piše hrvatski “Јutarnji list” i ističe da će to biti na 30 kilometara od hrvatske granice.

Kako navodi zagrebački list, vojni analitičari u Srbiji tvrde da ovim vježbama “Srbija i Rusija guraju prst u oko Zapadu“.

Sve jača vojna saradnja Srbije i Rusije izaziva glasne proteste u NATO i Evropskoj uniji, čija članica Srbija želi da postane, piše “Јutarnji”.

“Srbija igra na dvije stolice. S jedne strane ne želi u NATO, a želi da postane članica EU. No, nivo ruskog uticaja u Srbiji je sve veći i Srbiji mora biti jasno da tako ne može postati članica EU”, tvrdi sagovornik “Јutarnjeg” iz hrvatskih diplomatskih krugova.

“Oni moraju biti svjesni da s ovakvim ruskim vojnim uticajem nikad neće završiti pregovore iz Poglavlja Obrana, spoljna i bezbjednosna politika”, dodaje on.

Hrvatski ministar odbrane Јosip Buljević za “Јutarnji list” nije želio da komentariše održavanje ovih vježbi, ali je naglasio “da je Hrvatska zainteresovana za što brži put Srbije u Evropsku uniju”.

“Međutim, Srbija će tokom pregovora o zajedničkoj obrambenoj, spoljnoj i bezbjednosnoj politici morati svoju strategiju pristupa prilagoditi zajedničkom djelovanju s ostalim članicama Unije”, navodi Buljević.

Prva vježba,“Slavensko bratstvo 2016“ održaće se na vojnom poligonu Nikinci, samo 30 kilometara od granice s Hrvatskom i granice s NATO.

“Zabrinuti smo zbog vejžbe ‘Slavensko bratstvo’ koja će u septembru biti održana u Srbiji“, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na nedavnom samitu NATO u Varšavi.

Međutim, sagovornik zagrebačkog portala iz hrvatskog vojnog vrha kaže da Hrvatska ima adekvatan odgovor na sve veću vojnu saradnju Srbije i Rusije i dolazak ruskih snaga u blizinu hrvatske granice i granice NATO.

“Adekvatan odgovor su “Kiova” helikopteri, pancer haubice, borbena oklopna vozila “Patria” i dvije gardijske brigade“, kaže on.

Na vježbi “Slavensko bratstvo 2016“, osim srpskih i ruskih elitnih padobranskih jedinica, učestvovaće i pripadnici bjeloruske vojske.

Ovo je treća srpsko-ruska vežba ovog tipa. Prva je u Srbiji održana prije dve godine, a prošle godine je bila u Rusiji.

Krajem septembra u Beograd bi trebalo da dođe ruski premijer Dmitrij Medvedev, a očekuje se da će tokom njegove posjete biti potpisan sporazum o specijalnom statusu ruskih snaga koje su stacionirane u bazi u Nišu.

Nekoliko nedjelja kasnije na aerodromu u Batajnici i u Nišu vazdušne srpsko-ruske snage održaće novu vojnu vježbu. U Srbiju dolazi 20 pilota koji će sa srpskim kolegama uvejžbavati kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora i izvoditi borbene zadatke.

Tanjug