Pred sud u Šibeniku priveden je Marko Skejo, ratni komandant 9. Bojne HOS-a “Rafael Boban”, koji je zajedno s pripadnicima te jedinice po završetku proslave “Oluje” marširao ulicama Knina uz povike “Za dom spremni” i pjevao “pjesme neprimjerenog sadržaja”, objavio je “Јutarnji list”, pozivajući se na nezvanična saznanja.

Portparol šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor potvrdila je da je privedena još jedna osoba zbog remećenja javnog reda i mira u Kninu, a “Јutarnji list” navodi da je riječ o 60-godišnjem Skeji.

“Zbog povika neprimjerenog sadržaja uz podizanje optužnog prijedloga prekršajnom sudiji u subotu priveden je 60-godišnjak. Riječ je o događaju koji se zbio u centru Knina u 12.30 časova nakon centralne proslave”, istakla je Kosorova.

Prema njenim riječima, u vezi s tim događajem, već u petak policajci su na licu mjesta uručili optužne prijedloge petorici građana o pokretanju postupka zbog prekršaja javnog reda i mira.

“Policija i dalje radi na utvrđivanju identiteta ostalih učesnika”, rekla je Kosorova, dodajući da je optužni prijedlog uručen i jednoj mlađoj osobi koja je prekršajno prijavljena jer je remetila javni red i mir noseći obilježja neprimjerenog sadržaja za vrijeme večernjeg koncerta u Kninu.

Kosorova je navela da su zbog paljenja zastave Srbije u Kninu šibenski policajci podnijeli krivičnu prijavu protiv 44-godišnjeg muškarca iz Osijeka i 27-godišnjeg mladića iz Metkovića za krivično djelo povreda ugleda strane države.

Ona je potvrdila da je po završetku koncerta optužni prijedlog o pokretanju prekršajnog postupka uručen i pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu i da pritom nije bilo nikakvih problema između policijskih službenika i Tompsonovog obezbjeđenja. Kontroverzni pjevač je prekršajno prijavljen zbog uzvika “Za dom spremni” prilikom pjevanja pjesme “Čavoglave”, a policija je to okvalifikovala kao prekršaj javnog reda i mira.

Agencije