Brojne delegacije SDA predvođene Bakirom Izetbegovićem predsjednikom ove stranke posjetili su danas grob, položili cvijeće te proučili Fatihu Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva takozvane Republike BiH i prvom predsjedniku i osnivaču ove stranke.

Delegaciju su, osim Bakira Izetbegovića, činili još i Halid Genjac, predsjednik GO SDA, Salko Bukvarević federalni ministar za boračka pitanja, Dino Konaković premijer Kantona Sarajevo, Nedžad Koldžo načelnik opštine Novo Sarajevo.

Među delegacijom koja je došla odati počast Aliji Izetbegoviću bio je i Naser Orić, ratni komandant bošnjačkih vojnih snaga u Srebrenici.

Nakon polaganja cvijeća, Bakir Izetbegović je kazao okupljenim novinarima da je “neophodno čuvati sjećanje na Aliju Izetbegovića, radi nas”.

“Jer on simbolizuje jedno vrijeme kada smo vratili državnost, kada smo nanovo napravili bh. armiju, kada su bošnjaci vratili svoje ime, kada su vratili ime svom jeziku. Dakle, kada je napravljen jedan ogroman istorijski pomak”, rekao je Izetbegović.

On je utvrdio da će cinici reći da se današnje stanje bitno ne razlikuje od onoga od prije 25 godina.

“Da nije bilo Alije i da nije bilo Armije BiH moglo bi itekako da se razlikuje. Mogli ste da imate bošnjački korpus podijeljen u dvije vojske, jednu u Hrvatskoj pod šahovnicom, a drugi dio u JNA, i da se bore kuda će povući liniju podjele Bosne i Hercegovine. Prema tome itekako se razlikuje i ogroman je napredak napravljen. Na nama je da tu bitku politički u sljedećim godinama i decenijama dovršimo na valjan način”, kazao je Izetbegović.

Avaz