Starica Nada Maleš iz Dobrljina kod Novog Grada godinama je brinula o osmoro unučadi.

S obzirom da su u međuvremenu neki od njih preselili se kod druge bake i djeda, a neki otišli sa majkom, sada brine o petnaestogodišnjem Obradu. Međutim, zbog loše materijalne situacije, nije u mogućnosti da unuku obezbijedi nastavak školovanja.

Sve je bilo lakše, priča Nada dok se sin i snaha nisu razveli i dok su svi živjeli skupa. Ostavili su joj, kaže, jedno vrijeme osmoro unučadi, a trebalo ih je prehraniti od skromne penzije od 200 maraka. Najmlađi Obrad osnovnu školu završio je u Dobrljinu. Školovanje treba da nastavi u Novom Gradu.

Obrad se upisao u srednju školu u Novom Gradu i odabrao je smjer elektromehaničara. Nada kaže da se za pomoć do sada obraćala Centru za socijalni rad i Crvenom krstu. Tamo su joj rekli da može da dobije samo jednokratnu pomoć. U opštini ističu da nisu dobili zahtjev za pomoć.

– Mi naravno pomažemo svim porodicama koje su ugrožene na razne načine. Dodjeljujemo stipendije i snosimo troškove prevoza, ali nikakav zahtjev nismo imali od navedene osobe, rekao je Zoran Strarčević, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

Do početka školske godine ostalo je manje od mjesec dana, a Obrad je u neizvjesnosti da li će moći da nastavi školovanje.

RTRS