Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da će članovi njegove Vlade biti posvećeni interesima Srbije i da je njihov najvažniji cilj bolji životni standard građana i pravna država.

“Mi, članovi vlade Srbije ponosni smo što ćemo obavljati tu dužnost. Trudićemo se, radićemo marljivo, boriti se i biti posvećeni interesima Srbije jer imamo samo jednu otadžbinu”, rekao je Vučić nakon polaganja zakletve u Skupštini, obraćajući se zvanicama među kojima su bili Njegova svetost patrijarh Srpski Irinej, predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Republike Srpske Milorad Dodik.

On je istakao da je najvažniji cilj njegovog kabineta bolji životni standard građana, da se izbore za bolju ekonomiju, ali i za pravnu državu, za zemlju u kojoj će svako poželjeti da njegovi potomci i naredne generacije ostanu da žive.

Vučić je naglasio da je pred Vladom mnogo teškog i napornog rada i da će pošteno, ozbiljno i odgovorno obavljati svoj posao.

“Mi ćemo dati sve od sebe da zastupamo interese zemlje i našeg naroda na najbolji način”, zaključio je Vučić i zahvalio Nikoliću i Dodiku što su uvijek bili uz Vladu Srbije.

srbija-dodik u skupstini srbije

Vlada Srbije izabrana je glasovima 163 poslanika Skupštine Srbije. Protiv izbora nove vlade glasala su 62 poslanika, uzdražanih nije bilo, dok su 24 poslanika bila odsutna.

Nova Vlada Srbije ima 21 člana, a pored premijera Vučića, čine je i prvi potpredsjednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsjednik i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsjednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministar privrede je Goran Knežević, ministar finansija Dušan Vujović, odbrane Zoran Đorđević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pravde Nela Kuburović, državne uprave Ana Brnabić, a ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

srbija-nova vlada

Ministar zdravlja je Zlatibor Lončar, rada, zapošljavanje, za boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, omladine i sporta Vanja Udovičić, a ministar kulture i informisanja je Vladan Vukosavljević.

Vladu čine i ministri bez portfelja Јadranka Јoksimović, Slavica Đukić-Dejanović i Milan Krkobabić.

Parlamentarni izbori za narodne poslanike Srbije održani su 24. aprila, zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima, a Skupština je konstituisana 3. juna.

RTRS