Image: 0173928727, License: Rights managed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Alamy

Pojedine banke u BiH odobravaju kredite, kreditne kartice i dozvoljene minuse, čak i u slučajevnima kad ih klijenti uopšte nisu tražili.

Najčešće se dešava da klijente zovu telefonima da dođu da preuzmu karticu ili im ih na kućnu adresu jednostavno pošalju poštom. Iako ranije nisu razmišljali ni o kakvom zaduženju, nakon što ih banke, uslovno rečeno, dovedu pred svršen čin, građani nerjetko pristaju da uđu u jedan od pomenutih bankarskih aranžmana.

Aleksa P. iz Banjaluke kaže da su ga prije par dana zvali iz banke da preuzme kreditnu karticu, koju uopšte nije tražio.

“Službeniku sam rekao da nisam podnio zahtjev ni za kakvu karticu i da ne znam o čemu je riječ. Odgovorio je da je moja kartica izrađena, ali da ne moram da je uzmem. Kad sam razmislio, odlučio sam da je ipak uzmem, jer često nisam u prilici da nešto kupim za keš, a sa ovom karticom to mogu na rate”, ističe on.

U Pokretu potrošača RS, kažu da, prije prihvatanja pomenutih bankarskih proizvoda, svako treba da odluči da li mu oni trebaju ili ne, prenosi Blic.

“Ti proizvodi imaju svoje prednosti, ali i mane. Primjera radi, kreditnom karticom mogu da kupuju bezgotovinski, ali je problem što ljudi, koristeći je, imaju utisak da su solventniji nego što stvarno jesu, pa znaju i da se zalete u trošenju. Dozvoljeni minus sobom nosi prilično visoku kamatnu stopu, što takođe poziva na oprez.

S druge strane, logično je  da banke na sve načine pokušavaju da plasiraju što više svojih proizvoda i usluga, jer u dobroj mjeri opstaju upravo na kamatama. Činjenica je da na našim prostorima ima puno banka koje se bore sa velikom konkurencijom”, ističe sekretar Dragovan Petrović.

Borba za tržište

U Udruženju banaka BiH. kažu da, nudeći svoje proizvode na pomenuti način, banke pokušavaju da se izbore za što veći dio tržišta.

“Njihovo je da probaju da prodaju neki proizvod, a na klijentima da odluče da li će uzeti to što im se nudi. Za banku je važan svaki klijent, kao i to da plasira što više svojih proizvoda i usluga. U svakom slučaju, najvažnije je da one ne krše zakon i propise, odnosno da ne zloupotrijebe poverenje svojih klijenata”, ističe sekretar ovog udruženja, Mijo Mišić.

Blic