Nijedno srpsko čeljade pod kapom nebeskom nikada ne smije da zaboravi kakav su užas preživjeli njihovi sunarodnici i nesrećni preci u zloglasnom logoru Nezavisne Države Hrvatske, Jasenovcu. Tako kaže svaki jasenovački stradalnik, kojih je sve manje među živima.

Preživjeli logoraši i danas se sa suzama u očima sjećaju svirepih ustaških zločina. Samo rijetki uspeli su da prežive najmonstruoznije načine likvidacije pod okriljem Nezavisne Države Hrvatske, o čemu svjedoče kazani kao ostaci stravične fabrike sapuna pravljenog od dijelova ljudskog tela, “Topola užasa”, ali i 105 masovnih grobnica u Donjoj Gradini.

Ni sedam decenija nakon stravičnih jasenovačkih zločina, počinjenih pod okriljem zloglasne NDH, zdrav razum ne može da razumije monstruoznu ustašku ideologiju koja, nažalost, u susednoj Hrvatskoj i danas ima mnogo poklonika.

Centralna manifestacija

U Spomen-području “Donja Gradina” kod Kozarske Dubice u petak, 19. avgusta, Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije zajednički će organizovati centralnu manifestaciju povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac. Predviđeno je da okupljanje počne u 19 časova kod “Topole užasa”, dok je za 20 časova zakazan čas istorije. Posjetiocima će se obratiti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić. Paljenjem svijeća žrtvama zloglasnog jasenovačkog logora oko 21 čas biće završena manifestacija. Ovim povodom, u Banjaluci će u petak u devet časova biti služena sveta liturgija u Hramu Svetog Hrista Spasitelja.

U ovom zloglasnom logoru tokom Drugog svjetskog rata na najstravičnije načine ubijeno je 700.000 ljudi, među njima 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista i 20.000 nejake djece.

Pod Kozarom, skoro da nema srpske kuće koja u ono vrijeme ustaških zločina nije bila zavijena u crno. Kolike su bile razmjere stradanja, potvrđuje podatak da je ubijeno čak 54 odsto stanovništva potkozarske opštine Kozarska Dubica.

Monstruozni zločini imali su samo jedan cilj – istrebljenje Srba, Jevreja i Roma sa ovih prostora. Sistem jasenovačkih logora, u svijetu jedinstven po strahotama, jedini je imao logor za djecu.

U cilju očuvanja istine od zaborava, u Javnoj ustanovi Spomen-područje “Donja Gradina” ove godine pokrenuli su inicijativu za prikupljanje fotografija stanovništva Kozare i Potkozarja, stradalog u Drugom svjetskom ratu u koncentracionom logoru Jasenovac, ali i brojnih dokumenata iz tog vremena. Nisu očekivali da će odziv biti više nego ogroman.

“Na našu adresu stiglo je na stotine fotografija, dopisnih karata, brojnih predmeta i dokumenata koje svjedoče o zvjerskim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu. Svjedočanstva su istorijski dokaz stradanja, a mi želimo da žrtve ponovo dobiju ime i prezime. Znamo da su ljudi emotivno vezani za neke fotografije i ne žele da nam ih poklone. Mi ih u tom slučaju skeniramo, tako da uglavnom možemo ostvariti saradnju, i svi koji posjeduju dokumente ili fotografije žrtava mogu nam se javiti”, kaže direktor Spomen-područja “Donja Gradina” Tanja Tuleković.

Besplatan prevoz

Grad Banjaluka obezbijedio je besplatan prevoz građana do Spomen-područja “Donja Gradina”, povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Autobusi će krenuti sa stare autobuske stanice u “Vidovdanskoj ulici” u petak, 19. avgusta, u 16.00 časova, dok je povratak predviđen po završetku manifestacije.

Vecernje novosti