Referendum o Danu Republike Srpske biće održan bez obzira na reagovanje međunarodnih zvaničnika i domaćih političara, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U sinoćnjem intrevju za TV1, Dodik je naglasio da će referendum proteći mirno, bez bilo kakvog ugrožavanja bezbjednosti tako da niko nema razloga za zabrinutost. Podsjeća da je Republika Srpska još ranije nudila da sve političke partije donesu zakon o Ustavnom sudu BiH kako bi bilo spriječeno da tri stranca i dva Bošnjaka odlučuju šta je važno za Srpsku. Šta misle o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, 25.septembra reći će njeni građani, ističe Dodik.

– Samo su naivni mogli da vjeruju da Srbi neće da reaguju nakon apelacije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Danu Republike koju su u Ustavnom sudu BiH podržali dva bivša člana SDA i tri stranca, podsjeća predsjednik Srpske Milorad Dodik. Sve tehničke pripreme za referendum su u toku. Tvrdi,t o pitanje je sada među prioritetima jer Republika Srpska želi da ima odluku prije 9. januara i da zna da slavi legitiman praznik.

– Šta tu ima nelegitimno i protivzakonito? Ko se igra prava i maše silom ja ili Bakir. Nigdje nisam pomenuo nikakvo bezbjednosno ugrožavanje jer pozivam na mir i da ljudi iskoriste legitimno političko sredstvo i donose odluku, istakao je presjednik Srpske.

Referendum je kaže Dodik ustavno pravo Republike Srpske. Ako neko smatra da OHR zbog demokratskog odlučivanja građana može da reaguje, u zabludi je. Visoki predstavnik, podsjeća Dodik nema tu nadležnost. Ako bi visoki predstavnik i poništio Odluku o referendumu, ne bi bila poštovana,kaže Dodik.

– Јadikovka bošnjačkih političara da OHR nešto uradi na početku je bila degutantna a sada mi je smiješna. Ukoliko bude reakcije OHR to če se tumačiti kao svrstavanje, naglasio je Dodik.

Konstatacija lidera SDA Bakira Izetbegovića da neće biti mirnog razlaza Dodik ocjenjuje da je to Izetbegovićev pucanj u prazno. Pominjanje eventualnog referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiH na saboru SNSDa pokušaj je da se gradi pozicija dogovora u Bosni i Hercegovini, tvrdi Dodik.

Dodik kaže da ako se bilo šta u BiH nelegitimno, onda su to aktuelni zahtjevi za izdvajanje Srebrenice iz sastava Republike Srpske.

RTRS