I dok su, uglavnom iz federalnih medija, stizale spekulacije da će Vučić tražiti otkazivanje referenduma, ni danas ne prestaju apeli OHR-u.

Bošnjačkim političarima u prizivanju OHR-a pridružila se i evropska parlamentarka Doris Pak, koja je na tviteru objavila da ako OHR ništa ne radi više nema smisla za postojanje ove institucije.

Nema odustajanja, referendum će biti održan 25. septembra, poručuju srpski političari.

Pomoć prijatelja OHR-a, da spriječi referendum, bio je prvi zahtjev bošnjačkih političara. Dok Valentin Incko traži konsenzus u PIK-u iz Sarajeva su prštala upozorenja poput : “Znate li vi šta je država?” “Nema mirnog razlaza”. Dok Sarajevo maše silom – Republika Srpska odgovara demokratijom.

– Moja poruka je upravo ono što javno govorim – da budemo okupljeni i usmjereni ka cilju, očuvanju Republike Srpske, da izađemo na referendum i glasamo za Dan 9. januar – ističe predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Bakir Izetbegović nema način ni elemente da spriječi održavanje referenduma! Zbog toga mu je pametnije da se ne bavi 9. januarom, jer je, upravo on, svojom apelacijom pokrenuo lavinu, rekao je srpski član Predsjedištva BiH Mladen Ivanić. Ako im nije po volji referendumsko pitanje, Ivanić predlaže da se građani izjasne: “Da li ste za to da 9. januar bude Dan državnosti Republike Srpske?”.

– Razlog za što je on ovo uradio, nema veze s 9. januarom. On je želio da pokaže moć i da može odlučivati u Republici Srpskoj. Da nije ovo radio, odgovor će biti žestok – 9. januar će ostati praznik – kaže Ivanić.

Lider SDA bi istorijsku činjenicu prekrojio. Rođendan Republike mijenjao bi drugim datumom. Bez komentara na projekcije Bakira Izetbegovića nije ostao ni lider socijalista Petar Đokić. Kaže, da je o pitanju referenduma opasno tražiti uplitanje međunarodne zajednice.

– Ako neko prijeti miru u BiH zato što će jedan entitet izaći na referendum i izjasniti se po nekom pitanju, onda on nije demokrata i čovjek koji zagovara i podstiče slobodno uvjerenje građana, nego je neko ko hoće autokratski da upravlja zemljom i neko ko hoće da grupa ili pojedinac odlučuje o sudbini svakog čovjeka – naglašava Đokić.

Podrška održavanju referenduma stiže i od boračke populacije. Pitaju – Kome smeta pravo na demokratiju, na našu Republiku?

– To su zaslužili naši članovi porodica koji su dali živote u temelje Republike Srpske. To je naše pravo i obaveza. Јa pitam nekog ko se sjetio nakon 25. godin zašto mu smeta 9. januar – pita Radojka Filipović, Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih.

Znaju i Radojka i građani Republika Srpske, da su 9. januara postavljeni temelji najmlađe Republike. Republike priznate u Dejtonu, a koju bi Sarajevo, da može, gumicom izbrisalo. Baš onako kako se ponašao Ustavni sud BiH kada je odlučivao po Bakrovoj apelaciji, ili Velimir Јukić, kada nas je popisivao.

RTRS