Predsjednik Asocijacije stvaralaca Republike Srpske Momčilo Krajišnik rekao je da predsjednik Srpske Milorad Dodik ne treba da odustane od održavanja referenduma o Danu Republike i istakao da je Srpska nastala voljom srpskog naroda, što je istorijska činjenica koja ne bi trebalo nikome da smeta.

Krajišnik smatra da neko ko problematizuje Dan Republike Srpske nema veze sa politikom i upitao kakva je to politika koja tako fetišizira referendum.

“Ne znam ko je bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nagovorio da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH i instrumentalizuje dvojicu sudija ovog suda iz reda bošnjačkog naroda….”, rekao je Krajišnik sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On smatra da apelacija nije bila potrebna, te ocijenio da je BiH još više podijeljena po nacionalnoj osnovi nakon što je Izetbegović podnio apelaciju, a Ustavni sud Bih donio odluku o Danu Republike.

Krajišnik smatra da je visoki predstavnik Valentin Incko morao staviti van snage odluku Ustavnog suda Bih, te smiriti tenzije.

Referendum o Danu Republike Srpske zakazan je za 25. septembar.

RTRS