Ujedinjena Srpska će, osim izborne kampanje, voditi i referendumsku kampanju i ujedno odbacuje sve prijetnje i ucjene u vezi sa referendumom o Danu Republike Srpske koji će biti održan, poručio je danas predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

On je, nakon sjednice Glavnog odbora ove partije, rekao novinarima u Banjaluci da sve stranke u Republici Srpskoj treba da se tome pridruže, jer su u Narodnoj skupštini glasale za održavanje referenduma i zato “niko ne smije da se izvlači iz referendumske kampanje i sprovođenja referenduma”.

Stevandić je, u vezi sa najavom visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da će Savjet za sprovođenje mira u BiH uskoro raspravljati o referendumu u Republici Srpskoj, rekao da to doživljava kao pritisak, prijetnju i ucjenu i pokušaj izazivanja novih podjela u srpskom korpusu.

“Nadam se da PIK nije šerijatski savjet i da neće rušiti demokratske principe i uvoditi šerijatske, jer je pravo naroda na referendum i u Povelji UN i u evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Ne mislim da PIK treba da ispunjava želje Bakira Izetbegovića”, poručio je Stevandić.

On je istakao da PIK može nešto da prizna ili ne, ali da ne može primjenjivati silu da ospori odluku građana Srpske.

Stevandić je rekao da najavljeni referendum predstavlja to da prvi put od Dejtonskog sporazuma narod u Srpskoj odlučuje o svojim pravima, ocjenivši da će, nakon što odluči o svojoj sudbini, biti u boljoj poziciji nego prije sprovođenja referenduma.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike 25. septembra na cijeloj teritoriji Srpske.

SRNA