Proslavljeni režiser Emir Kusturica rekao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik njegov dugogodišnji poznanik, te da je njihovo zajedničko djelo – Andrićgrad kruna tog prijateljstva i da njihovo vrijeme tek dolazi.
“Vrijeme Andrićgrada i prijateljstvo sa Dodikom tek dolazi. Čekaju nas mnoga iskušenja, a mi ćemo na njih odgovarati zajedno. Ide Mile Lajkovačkom prugom sa još jednim drugom”, izjavio je Kusturica za “Politiku”.

Kusturica je naglasio da su on i Dodik krenuli u ideju pomirenja, praveći grad u kojem su rekonstruisani stilovi i arhitektura, koja je u istoriji promašila višegradsku kasabu.

“Onaj divni most /u Višegradu/ nije više sam, dobio je dobrog komšiju – mali grad u čast Andrića, čije djelo u sebi ima više nacija i različitih rasa, nego sva literatura ispisana na Balkanu”, istakao je Kusturica.

Kusturica je rekao da je Beograd njegov grad i da je srećan što mu je “zapao Beograd” te da se zbog toga osjeća kao “ratni profiter”.

“Beograd je balkanski NJujork, sve nas je prihvatio. Srećem mlade ljude u bilo kojem dijelu grada i na njihovim ozarenim licima vidim da im nije mrsko što smo sugrađani. Neki mi čak kažu – Svaka čast. A ja odgovorim – I tebi, sinko”, dodao je Kusturica.

Govoreći o učešću njegovog najnovijeg filma “Na mliječnom putu” sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi, na venecijanskom filmskom festivalu, Kusturica je rekao da nema nikakvu ideju o bilo kojoj nagradi, kojih ima “na iznajmljivanje”.

“Moja želja je da na toj projekciji proizvedem katarzu i da poslije putujem u Srbiju, gdje sam na livadama počeo da sadim voće”, rekao je Kusturica, koji najavljuje da će zasaditi hektare voćnjaka i dočekati da počne proizvodnju organske hrane.

On je naveo da je njegov film “Na mliječnom putu” i prije završetka prodat u dvadeset zemalja i da će poslije Venecije biti prodat u zemljama onih distributera koji očekuju tu projekciju.

Kusturica je dodao da je Venecija idealna pozornica za njegov oproštaj od takmičenja na filmskim festivalima, ali da to ne znači da neće pokušati da napravi još neki film, iako se neće više takmičiti.

On je rekao da se film promijenio i da nestaje kao umjetnost iz prošlog vijeka, a da je filmove zamijenila “Tri D” ili holivudska propaganda ili projektovani filmovi nevladinih-vladinih organizacija.

Kusturica kaže da u oktobru u Andrićgradu počinje škola dramske umjetnosti i da će se on truditi da otkrije studentima što više tajni ove umjetnosti.

SRNA