Zbog referenduma u Republici Srpskoj, novi zahtjev Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH! Traži da Sud utvrdi da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu antiustavna i da je stavi van snage!

Isti zahtjev podnijeli su predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović.

Traže i da privremeno bude obustavljena primjena odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njihovom zahtjevu.

Iz Republike Srpske kategoričan odgovor: Ustavni sud BiH nije nadležan da se bavi odlukama Narodne skupštine i bez obzira na to, Referendum o Danu Republike biće održan!

U stilu Luja četrnaestog „država to sam ja“ – Bakir Izetbegović na 11 stranica piše, kako srpski političari vole reći, svom privatnom Ustavnom sudu. Ovaj put oštrica je usmjerena prema Narodnoj skupštini.

Od suda, čija je matrica preglasavanje, traži da donese privremenu mjeru, kojom bi, do konačne presude bila obustavljena primjena odluke Narodne skupštine RS.

“Samim tim, sporna odluka Skupštine RS i njeno sprovođenje krše Ustav i obavezujuće međunarodno pravo za BiH, a zaštita oba ta aspekta ustavnopravnog sistema i poretka prvenstvena je obaveza institucija Bosne i Hercegovine”, napisao je Izetbegović u svom zahtjevu.

Izetbegovića, njegove pravnike i savjetnike dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović poziva da pročitaju član 6. tačka 2. Ustava BiH. Kada pročitaju, vidjeće da odluke Narodne skupštine ne mogu biti predmet ocjene Ustavnog suda BiH.

“Ustavni sud, u čijem radu sam i ja učestvovao, donio je odluku u pogledu ocjene Odluka kantona i proglasio se nenadležnim. U ovom slučaju je očekivati od Ustavnog suda da će se proglasiti nenadležnim, da će odbiti takav zahtjev kao nedopušten od stane Bakira Izetbegovića”, rekao je Popović.

Ako bi Ustavni sud udovoljio Bakiru, a ne zakonu, što ne bi bilo prvi put, kaže Popović, onda bi Srpska morala da postavi pitanje rada ove pravosudne insitutucije.

Izetbegović, Džaferović i Softić, između ostalog, traže i posebnu sjednicu Republičkog parlamenta i stavljanje van snage odluke o Referendumu.

Na njihove pisanije i novinarsko pitanje kako će najviša zakonodavna institucija Srpske reagovati, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović odgovara: “Kao i prema svakoj drugoj građanskoj inicijativi”.

Ovom rečenicom Čubrilović je još jednom podcrtao da pojedinac ne može biti država i da ne može biti inicijator spora BiH protiv Srpske. Premijerka Željka Cvijanvoć poziva Ustavni sud da se prvo oglasi o zahtjevu Republike Srpske, a koji se odnosi na preispitivanje odluke o Danu Republike.

“Sve ovo je veliki atak na institucije Srpske i proces našeg degradiranja i razvlašćivanja. Prije nekoliko godina to su bila naša obilježja, sada je na redu Dan Republike, a onda će vjerovatno na dnevnom redu biti i naziv Republika Srpska. Јadna je država koja se navodno brani gušenjem demokratije i sprečavanjem referenduma”, napominje premijerka Srpske.

Da Izetbegović nije BiH, podsjeća i srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić. Kaže, da on može pokrenuti pitanje ustavnosti, ali ne može pokretati sporove između različitih nivoa vlasti, pogotovo ne u ime jednog nivoa vlasti. U ime BiH, podsjeća Ivanić, može govoriti samo uz saglasnost srpskog i hrvatskog člana.

“Ovo je, jednostavno, lični stav Izetbegovića i on ga provjerava na sudu u kome, na nesreću BiH, on ima dva svoja člana, i ta dva člana su uvijek bila presudna kod donošenja svih odluka. Mislim na dva člana bošnjačkog naroda, koji su bili članovi SDA, i oni su uvijek bili presudni kada je u pitanju bilo koja odluka koja je protiv Republike Srpske”, kaže Ivanić.

Poziv na sprovođenje odluke Ustavnog suda, za Srpske zvaničnike je “licemjerstvo”.

Više od toga je odluka Ustavnog suda- kada se bavio praznikom, Svetim Stefanom, koga nema u praznicima Srpske. Bakirovo svojatanje države, je opasna igra, upozorava struka, koja BiH vodi u raspad!

RTRS