Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je Ustavni sud BiH postao nova udarna brigada za djelovanje protiv Republike Srpske, te istakao da Srpska mora da istraje na referendumu. Anđelković je rekao da Srpska, ako želi da opstane kao suverena država u sklopu BiH, mora da održi referendum jer je to test za budućnost.

“Ako bi Republika Srpska popustila, sutra bi Ustavni sud krenuo da radi sve ono što je u jednom momentu pokušao visoki predstavnik, a to je otimanje ovlašćenja od Republike Srpske”, naveo je Anđelković.

On je dodao da se Republika Srpska za par godina, vjerovatno, ne bi zvala više ni Srpska, a od jurisdikcija bi joj ostalo samo ono što Sarajevo želi.

“Ono što nisu uspjeli da postignu agresijom na Srbe 90-ih, sada bi realizovali uz pomoć Ustavnog suda, koji je, zapravo, prestao da bude Ustavni sud, a postao neka nova udarna brigada za djelovanje protiv Srba. Ovo je jedna od onih situacija kada nema dva puta, kada nema mogućnosti da se mijenja kurs”, rekao je Anđelković.

On naglašava da Republika Srpska mora da istraje na referendumu i da zaštiti svoje pravo na postojanje.

“Time se šalje i poruka svima, ako bude velikog odziva, u šta sam potpuno siguran, da građani Republike Srpske nikome neće dati da im poništi državu”, rekao je Anđelković.

Ako bude drugačije, dodao je on, ako bi Srbi odustali ili pokazali podijeljenost i neslogu na referendumu, time bi prizvali samo nove nevolje i trasirali put za nesreću.

“Uveren sam da će Srbi biti zreli i da će odupreti tome”, rekao je Anđelković.

Ustavni sud BiH odbio je juče apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske – 9. januar proglašen neustavim.

Razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa odlukom o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike, Ustavni sud usvojio je privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

SRNA