I pored oskudice u kojoj građani preživljavaju, rastrošnost u institucijama Bosne i Hercegovine ne jenjava. Pokazuju to i Izvještaji Kancelarije za reviziju finansijskog poslovanja za prošlu godinu.

Samo za regres zaposlenih u zajedničkim institucijama, isplaćeno je enormnih 7,5 miliona KM. Raspon isplaćenog regresa od simbolične 1 KM za službenike koji imaju obračunski koeficijent plata 4 i više, preko 300 KM za one sa koeficijentom manjim od 4, pa do čak nekoliko hiljada KM, koliko za godišnje odmore dijele u institucijama sudske vlasti /pravosuđu/ u BiH.

A trebali bi biti pravna i moralna elita društva! No oni su pod togu nezavisnosti, nepristrasnosti i ko zna čega još primarno smjestili vlastite prohtjeve. Između ostalog, da se odmore – ali o trošku građana. U vlastitim dverima ispisali su interne akte i tuđi novac dijelili i dijele i dalje, po principu što dublji džep – to deblji obraz.

Najdublji džep imaju sudije Ustavnog suda BiH. Osnovna plata im je 4.860 KM, a regres 70 odsto od plate. Skrivaju se tumači Ustava međutim, u prosjek od 1.520 KM na nivou institucije. Njihove kolege u Sudu BiH za nijansu skromnije. Plate im do 4.400 KM, a regres polovina plate. Slijede tužioci sa istim načinom obračuna i nagradom za odmor od 2.100 KM.

I članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta nesmetano mogu da se odmore na luksuznim mjestima, da krstare i uživaju u morskim plodovima. Naravno, o trošku građana.

Za stručno osoblje u pravosuđu rezervisano je i do 1.760 KM. Naspram svih ostalih čiji je maksimum šest puta manji. I na kraju naspram građana, koji za regres i ne znaju.

Moralna elita u togama, hrani se međutim, nekim drugim novcem. Opet tuđim, i opet u Ustavnom sudu jedu najskuplju hranu. Topli obrok im 10 KM po radnom danu, naspram 6 KM u ostalim institucijama, pod uslovom da taj benefit uopšte imaju. I život odvojen od porodice valjda najteže pada tumačima Ustava. Umjesto 300 KM, kolike su naknade za sve druge u bh. institucijama, oni uzimaju 400.

Slijede troškovi gotovo doživotnog smještaja na račun građana, za one koji nisu iz Sarajeva i okoline. Јer podsjetimo, tek u osmoj deceniji života, sudije Ustavnog suda skidaju svoje toge. Tužioci malo ranije. Ali dok ih nose, ne štede javni novac!

Sramotno poređenje iz izvještaja za prošlu godinu – više novca je potrošilo bh. Tužilaštvo za putovanja tužilaca – nego za ekshumacije. Razlika oko 30.000 KM.

Posjećivali su tužioci seminare i konferencije – uglavnom u inostranstvu i po tom osnovu troškove u odnosu na 2014. godinu, uvećali za 22 odsto. Troškovi telefoniranja veći za 18 procenata, reprezentacije za čak 95 odsto. I tu nije kraj!

– Vjerovatno ćemo kupovati još više vozila, ne možemo dozvoliti da kriminalci budu jači od države – najavio je još 2015. godine glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Za razliku od drugih obećanja, ovo dato nakon što je novcem namijenjenim za ekshumacije kupio “Audi” i “Tuareg”, Salihović je održao. Da juri kriminalce u ultra modernim automobilima, zadovoljstvo je koštalo tada, podsjećamo 220.000 KM. Bez PDV-a. Isto toliko utrošeno je, ovaj put za kupovinu šest automobila, među kojima i terenac vrijedan 70.000 – opet bez PDV-a. I tu ponovo nije kraj moralistima u togama.

Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da su zaposleni u Tužilaštvu BiH, tužili to isto tužilaštvo za ranijih godina neisplaćene naknade za prevoz, topli obrok i odvojeni život. Retroaktivno, po tom osnovu traže dodatnih 2.150.000 KM. Scenario već viđen kod njihovih kolega sudija koje su prije četiri godine same sebi presuđivale, i presudile da svakome od njih, iz budžeta Suda BiH bude isplaćeno dodatnih od 600 do 1.300 KM na ime razlike u regresu.

Osim ovih tužbi i presuda za dodatno punjenje vlastitih džepova, u enormnoj potrošnji javnog novca, tužioci i sudije krivičnu odgovornost ne mogu da pronađu. Moralna je očigledno i odavno, postala i ostala nepoznanica.

– Demokratija je donijela da se sve može reći i učiniti, a da se na kraju niko i ne postidi. Tome treba stati u kraj! – smatra Mirjana Sirćo iz Centar za zastupanje građanskih interesa.

A kako to učiniti u društvu u kojem je ovakav vrh nemoralne piramide!? Sva dosadašnja obećanja to su i ostala! Јoš samo da nam obećaju kako će bh. birokratskog diva da upotpone Agencijom za rasipništvo, pa da i definitivno potonemo i dublje od dna!

RTRS