Prijedorčanin Mladen Stakić, zaposlen kao bravar u „Železnicama Republike Srpske“ izrađuje skulpture od drveta običnom, ili kako je u narodu zovu „težačkom“ motorkom.

Stakić je godinama aktivan u KUD „Kozara“ u Prijedoru, gde se bavi koreografijom, a pored folklora velika mu je ljubav i izrada drvenih skulptura.

Izrađuje ih najobičnijom motornom pilom, a i sam priznaje da bi mu bilo lakše raditi kada bi imao neke savremenije alate, jer je sa običnom motorkom mnogo teže uraditi neke finese.
stakic pravi skulpture

Uglavnom izrađuje ptice, jer ih kako kaže najviše voli.

– Obožavam ptice. Pronašao sam sebe u ovome. Do sada sam izradio 12drvenih skulptura, 2 sam poklonio prijateljima – kaže Stakić i dodaje da najčešće radi sa lipom, topolom, brezom, a radio je sa drvetom od divlje kruške.

Drvo skuplja, suši, a potom sledeće godine obrađuje. Za izradu jedne skulpture mu je potrebno od tri do sedam dana, a najbitnije je kako kaže da uživa  u ovom hobiju i da mu se potpuno prepušta.

Teško se rastaje sa urađenim skulpturama, a već je imao ponuda da ih proda. Kaže da ne zna ni koliko bi ih zacenio, a ukoliko se odluči da ih proda,  onda će to uraditi samo da bi kupio neku savremenu motorku.

stakic skulpture

– Sad trenutno prikupljam materijal, ostavljam da se suši, a onda ću dogodine prionuti na pravljenje novih skulptura – ističe Stakić i dodaje da je do sada napravio ptice u letu, jastreba koji u kandžama drži ribu, orla u letu.

– Voleo bih da napravim devojku u narodnoj nošnji, sa defom u rukama. Mnogo ideja imam, a nadam se da ću uspeti da ih realizujem – kaže Stakić, koji radi skulpture u selu Božići, kod Prijedora.

Stakićeve skulpture se neobične i zanimljive, te kaže da bi u dogledno vreme voleo da ih pokaže na nekoj izložbi.

– Znam da dosta ljudi voli ovakve skulpture, pa bi izložba bila idealna prilika da se vidi šta mogu napraviti sa običnom motorkom – navodi Stakić.

stakic skulpture (2)

Stakić u selu Božići ima lepu kolekciju drvenih skulptura, a mnogi zastaju da ih vide. Svojom originalnošću plene pažnju mnogih.

Svoj rad još nije unovčio, a svaki sledeći rad mu je bolji i lepši.

EuroBlic