U Prijedoru je, u okviru Kulturnog ljeta 2017, svečano otvorena privredno-turistička manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja” koja je okupila veliki broj izlagača.

Svoje proizvode predstavili su pojedinci i udruženja koja izrađuju narodne rukotvorine, njeguju etno stil i čuvaju kulturno blago.

Skulpture od drveta, izrađene motornom pilom, proizvodi su Prijedorčanina Mladena Stakića koji prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji. Nekoliko samostalnih izložbi, podstrek su za učešće na prodajnoj etno izložbi.

– Imam od klupa, fotelje, ptice, ćuke i tako radim i razne stvari – naveo je umjetnik Mladen Stakić.

Pored prodajnog i izložbenog dijela, ova etno manifestacija ima i takmičarski karakter. Drugi dan, komisija će izabrati najbolje eksponate uz novčane nagrade, kao i najljepše uređen izložbeni štand.

– Sama manifestacija ima za cilj da okupi sve stvaraoce rukotvorina, odnosno očuvanje tradicije, kulture naroda Potkozarja – istakla je direktorka Turističke organizacije Prijedor Amina Ganić.

– Ovo je lijepa prilika da svi ljudi zlatnih ruku iz Potkozarja pokažu građanima grada Prijedora čime se bave, kakva umjetnička djela stvaraju, kakve rukotvorine proizvode, a sve je to u sklopu sa duhom i tradicijom ovih prostora i njeguju se tradicije starih vremena kao i savremena dostignuća – naglasio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

I slušaoci Radija Republike Srpske mogli su u prenosu da prate dešavanja na manifestaciji koja je okupila 40 izlagača.

– Manifestacija zlatne ruke Potkozarja svakako su odličan povod da prenesemo današnju sliku Prijedora našim slušaocima i da ih upoznamo sa svim onim bogatstvom kojim Potkozarje obiluje – rekla je urednica redakcije dnevnog programa Radija Republike Srpske Slavica Brkić.

Organizator je Turistička organizacija grada Prijedora, a pokrovitelj Gradska uprava. Na manifestaciji je organizovan i bogat kulturno-umjetnički program.

RTRS