Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras za RTRS da je PIK nelegalno tijelo koje ne postoji u Ustavu, niti u Dejtonskom sporazumu.

– Čudno je da u tom Savjetu nema Srbije i Hrvatske, a da se nalaze Turska i neke druge zemlje. Mnoga saopštenja koje je PIK do sada iznosio skoro da nisu ništa značila – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je referendum o Danu Republike reakcija na akciju koju je proizveo Bakir Izetbegović, te da jučerašnja izjava ambasadora PIK-a nije validno, jer nije produkt konsenzusa svih članica.

– Pošto nema Rusije, očigledno da to ne znači mnogo. To možemo da vidimo kao mišljenje jedne grupe zemalja i ništa više. U tom pogledu je vidljivo da je ono što je Bakir Izetbegović govorio prije 10 dana samo napisano u tom tekstu – rekao je predsjednik Srpske i dodao da PIK isključivo služi za promociju bošnjačkih interesa u BiH.

Govoreći o sutrašnjem sastanku u Beogradu, Dodik je rekao da su u pitanju redovne konsultacije sa državnim vrhom Srbije.

– Odgovornopst koju Srbija pokazuje za ono što se ovdje dešava u okviru je onoga što je promovisano kao zvanična politika – podrška Dejtonskom sporazumu, teritorijalnom integritetu, podrška Republici Srpskoj kroz specijalne veze i ono što je premijer Vučić prije neki dan rekao da se neće miješati u unutrašnje stvari. Ovo treba razumjeti kao jedan informativni sastanak – rekao je predsjednik Srpske za RTRS.

RTRS