U Prijedoru, u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”, Đuro Trkulja, podgrmečki pjesnik i pripovjedač, promovisao je svoju šestu po redu objavljenu knjigu – “Album sjećanja”.

Trkulja je u šezdesetogodišnjem književnom radu iza sebe ostavio četiri zbirke pjesama: “Grmečki pupoljci”, “Glas duše”, “Jesenji cvjetovi” i “Hristoljublje i zbirku pripovjedaka “Grmečki gorštaci”.

Ovaj podgrmečki pisac i angažovani društveni radnik i privrednik, rođen je 1939. godine u Koprivni kod Sanskog Mosta,  skoro svoj radni vijek do 1995. godine proveo je u Lušci Palanci.

Kao profesor srpskog jezika radio je u Osnovnoj školi “Simo Miljuš” u Lušci Palanci. U toku 40-godišnjeg radnog vijeka obavljao je i poslove političkog funkcionera u opštini Sanki Most, direktora fabrike “UNIS” Lušci Palanka, kustosa-istoričara u Memorijalnom centru Korčanica i druge.

U vrijeme ratnog egzodusa 1995. godine našao je ruku spasa u Osnovnoj školi “Desanaka Maksimović” gdje je bio radno angažovan do penzionisanja 2002. godine, kada se vraća u svoju Lušci Palanku.

Književnim i novinarsko-publicističkim radom bavi se od rane mladosti: od saradnje u časopisu “Mladi grafičar” u Zagrebu, banjalučkom “Glasu”, sarajevskom “Oslobođenju”, “Zadrugaru”, “Prosvjetnom listu”, …

Kao istoričar sarađivao je na uređenju brojnih istorijskih publikacija i monografija.

Dugogodišnja društveno-obrazovna, kulturna i privredna aktivnost nagrađena su mu brojnim nagradama i priznanjima.

“Album sjećanja” je ciklus zanimljivih, sjetnih i toplih zavičajnih priča, istorijskih članaka, i fenomena Podgrmeča.

U svom obraćanju na promociji, Đuro Trkulja, osim brojnim prijateljima koji su ga do sada podržavali u objavljivanju i promovisanju knjiga, posebno se zahvalio bivšem direktoru Osnovne škole “Desanka Maksimović” profesoru Milenku Vučkoviću na nesebičnoj podršci koju je dobijao od ove ustanove. Podršku ovoj promociji pružilo je i SKPD “Prosvjeta” iz Prijedora.

Na kraju promocije, podržan od svojih višegodišnjih prijatelja i saradnika, Đuro Trkulja je najavio svoju novu knjigu, čiju bi promociju, kako je on saopštio, mogli uskoro očekivati u njegovoj rodnoj Koprivni.

prijedor24h