Savjet za sprovođenje mira u BiH pokazao je odlukom o referendumu o Danu Republike Srpske do koje mjere je u koliziji sa demokratskim, evropskim vrijednostima i svime u šta se Zapad kune, i takav stav ne obavezuje Srpsku, koja ima pravo da građanima dopusti da kažu šta žele, rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je naveo da je odluka koju je donio krnji PIK bez podrške Rusije bila očekivana i da predstavlja samo kontinuitet politike koju Zapad vodi od zaključivanja mira, a to je politika negiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Oni su prihvatili Dejton kao način da se završi rat, a onda su svaki dan otimali neke ingerencije Republike Srpske i pokušavali da obesmisle ono što su Republici Srpskoj tada priznali”, rekao je Anđelković.

On je istakao da jučerašnja odluka krnjeg PIK-a štiti nezakonitost, nasilje i đelovanje protiv duha pravne države jer stranci su arbitri u BiH koji mogu da nameću stavove protivno volji građana i onoga što tim građanima pripada.

“Građani Republike Srpske imaju svoj dan državnosti i niko ne može da im ga otme. Ustavni sud BiH je na neokolonijalni način, slično kao što su nekada radili guverneri u britanskoj Indiji, oteo Republici Srpskoj nešto što joj pripada, a sad PIK potvrđuje tako nešto, jer negira demokratsko pravo naroda da potvrdi svoj dan državnosti, da iznese svoj stav”, smatra Anđelković.

On je ukazao da ova odluka nema moralni kredibilitet jer je nije podržala Rusija, koja je velika zemlja i svjetska sila, a dio je PIK-a.

“Tako da je to odluka krnjeg PIK-a, a ne PIK-a u cjelini. Јer, da bi postojao moralni kredibilitet morala bi tu da bude i Rusija, odnosno da postoji konsenzus. Čim toga nema ne treba da prihvatamo uopšte priču da je to PIK. To je samo dio PIK-a”, poručio je Anđelković.

SRNA