Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić rekao je u Banjaluci da je “nevjerovatna stvar u nevjerovatnoj državi da pojedine institucije, kao što je Centralna izborna komisija BiH, neće da dostave biračke spiskove za održavanje referenduma o Danu Republike”.

“Ne postupaju po zakonu već po partijskim nalozima. Dok je tako nema BiH i takvoj državi i treba osporiti postojanje, jer ne može donijeti dobro nijednom narodu. Naši predstavnici u insitucijama BiH moraju da razmisle o radikalnijim postupcima gore, jer se ne može sjediti u institucijama i gledati kako se urušava Srpska, a ništa ne činiti”, poručio je Pavić.

On je naveo da čelni ljudi Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić nisu rekli da ne podržavaju referendum, već da će ostati neutralni.

“To neće uticati na organe u Srpskoj kako će se izjasniti. Srbija je naša matica. Vodi računa o Srpskoj i mnogo zavisimo od stavova Srbije, ali izričit stav Srbije nije da se referendum ne održi, već je to prepušteno nama”, naglasio je Pavić u izjavi novinarima.

On je ponovio da je odluku o referendumu o Danu Republike jednoglasno donijela Narodna skupština Republike Srpske i jedino je ona može povući.

“DNS smatra da se referendumom ne dira nijedno ustavno pitanje, ljudsko ili nacionalno pravo bilo koga u BiH. Referendum ne smeta nikome i građanima treba dozvoliti da kažu šta misle o tome. Zna se da zaključak referenduma nije izvršna odluka, već da Narodna skupština mora odlučiti. Dakle, nekome smeta Dan Republike, a ne sam referendum i zato je referendum potreban”, ocijenio je Pavić.

SRNA