Ne može se očekivati samo od Republike Srpske da učini korak nazad kada je riječ o referendumu o Danu Republike, već to treba da urade svi, izjavio je ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Ivancov smatra da bi rukovodstvo Republike Srpske trebalo da bude razumno jer ne vidi da će rezultat biti išta drugo, osim da će Dan Republike ostati praznik.

– Јednostavno, ne vidim drugačiji ishod, osim ako oni koji su inicirali cijeli proces ne povedu dijalog sa liderima u Republici Srpskoj i međunarodnom zajednicom – rekao je Ivancov za “Nezavisne novine”.

On je ocijenio da je sastanak ambasadora Savjeta za sprovođenje mira posljednji korak u nizu stvari o pitanju odluke Ustavnog suda BiH i referenduma, koji je rezultat te odluke.

Ivancov smatra da je problemu doprinijela uzdržanost visokog predstavnika da Sudu BiH da mišljenje o pitanju ustavnosti Dana Republike, koje je 2009. godine pokrenuo lider SDA Bakir Izetbegović.

– Da je tada ukazao na moguće probleme koji mogu proisteći iz toga, možda danas ne bismo imali pitanje referenduma, a sastanak ambasadora o toj temi ne bi se ni desio – rekao je Ivancov.

Ivancov kaže da, sa emocionalne strane, razumije reagovanje Republike Srpske na odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara kao Dana Republike, jer postoje jaka osjećanja prema tom prazniku koji se proslavlja 20 godina, a sada odjednom Ustavni sud kaže da on nije legalan.

– Čini se da je sad ostalo jedino da se referendum sprovede i da se međunarodnu zajednicu, ali i Ustavni sud, uvjeri kako ljudi u Srpskoj vide to pitanje – poručio je Ivancov.

Ističući da rješenje situacije nije da se referendum zabrani, Ivancov je rekao da takav pristup ne rješava uzrok, nego se bavi samo posljedicama.

On kaže da je protivnik korištenja bonskih ovlaštenja, te da ne savjetuje visokom predstavniku da ih iskoristi.

– BiH je suverena zemlja i samo prisustvo visokog predstavnika na određen, vrlo stvaran način, taj suverenitet ograničava. Ni u ovom slučaju ne vidim argument u prilog korištenju bonskih ovlaštenja – rekao je Ivancov.

SRNA